RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Власник "євробляхи" зумів уникнути штрафу у 677 тисяч гривень: подробиці

Тимчасове ввезення на територію України транспортних засобів без сплати митних платежів дозволяється лише тим іноземцям, які не мають постійного місця проживання в наші країні.

Про це інформує ресурс Дорожній адвокат.

Юристи розповіли про випадок, коли іноземець ввіз автомобіль Audi A4 строком на один рік й для провезення машини без сплати митних платежів чоловік надав паспорт громадянина Азербайджану. Однак при вивезенні автівки він пред’явив посвідку на постійне проживання в Україні.

Митниця визнала зазначені дії як ухилення від сплати митних платежів, мотивуючи тим, що якби громадянин пред’явив цю посвідку раніше, то він не мав би права на "безкоштовне" ввезення транспорту.

Юристи попереджають, що згідно зі статтею 485 Митного кодексу, дії, спрямовані на ухилення від сплати митних платежів, передбачають накладення штрафу в розмірі 300 відсотків несплаченої суми.

Митниця встановила, що вартість автомобіля складає 5 000 євро. Таким чином, на думку митниці, громадянин не сплатив митних платежів на суму 225 тис. грн. З урахуванням коефіцієнту митниця наклала на громадянина штраф у розмірі 677 тис. грн, але чоловік звернувся до суду з адміністративним позовом.

Читайте також: До 170 тисяч гривень: кому із власників авто на кордоні загрожує "космічний" штраф

Адвокати будували захист на тому, що непред’явлення громадянином при ввезенні автомобіля посвідки на постійне проживання було помилковим, вчиненим без жодного умислу. Митниця ж мала всі можливості та повноваження перевірити цю інформацію самостійно.

Судді, проаналізувавши матеріали справи, акцентували на тому, що склад правопорушення передбачає, що особа, яка його вчинила, усвідомлено вчиняла дії на уникнення від сплати митних платежів, тому необхідно встановити наявність умислу громадянина на вчинення відповідних дій.

Окрім того суд зазначив, що компетентні органи мають право перевіряти точність і повноту інформації, що міститься у митній декларації, але заходів пост-митного контролю відносно громадянина не проводилось. Зазначене свідчить про відсутність у митниці сумніву у повноті та достовірності зазначених у митній декларації відомостей.

Таким чином, відсутність доказів наявності в діях громадянина умислу щодо несплати податків, свідчить про відсутність в його діях складу порушення митних правил. Суд визнав постанову митниці на суму штрафу 677 тис. грн. протиправною та скасував її.

Нагадаємо, раніше ми писали, за що водіям в Україні виписують найбільші штрафи.