RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

Всі новини

Розмір не той: як правильно "взути" автомобіль до зими

Вже скоро в Україні настане справжня зима, а багатьом водіям доведеться "перевзувати" своїх "залізних коней" із літніх на зимові шини. Однак придбати шини того розміру, якого бажає водій, вдається не завжди – причини можуть бути різними.

Про це повідомляє "24 Авто".

Читайте також: Настав час подбати вже зараз: 5 головних кроків для підготовки машини до зими.

Для того, щоб правильно підібрати шини за розміром, слід брати до уваги наступні характеристики:

Ширина шини. Вона обмежується шириною диска (як плюс, так і мінус), а також - запасом простору в колісній арці (занадто широка буде чіплятися за крила і деталі підвіски). Деякі експерти вважають, що допустимі відхилення в ширині по 10 мм як меншу, так і більшу сторону. Іншими словами, замість шини 195 мм на той самий диск можна змонтувати альтернативну гуму і 185, і 205 мм. Більше відхилення не допускається, оскільки це надто небезпечно;

Висота профілю. Тут все залежить від товщини шару гуми на диску. Вона виражається у відсотках від ширини протектора (виражена у міліметрах). Тобто, у шини 205/65 R15 при ширині профілю 205 мм його висота становить 65 % від цих 205 мм. Таким чином, купуючи гуму іншої ширини, але з відповідно зменшеним або збільшеним відсотком висоти профілю можна отримати шину того ж зовнішнього діаметра.

Також слід пам'ятати, що згідно з п. 31.4.5-в ПДР України, заборонено використання шин, які за розміром та допустимим навантаженням не відповідають моделі транспортного засобу. Крім того, не варто забувати, що список дозволених шин іноді змінюється в період випуску автомобіля, тому необхідно вивчити всі можливі каталоги за всі роки конвеєрного життя конкретної моделі автомобіля.

Раніше ми повідомляли про те, за якої температури потрібно міняти літню гуму на зимову.