RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Власникам "євроблях" продовжують вручати "листи щастя", незважаючи на обіцянки

В Україні через війну багатьом власникам автомобілів на єврономерах не вдалося вчасно вивезти машини за межі митної території, а дехто думав, що це необов'язково. Водночас - штрафи за таке порушення сягають 170 тисяч гривень, також загрожує конфіскація авто.

Про це повідомляється на порталі "Дорожній адвокат".

Юристи зазначають, що хоч на своїй офіційній сторінці Державна митна служба повідомила про нібито "автоматичне" зупинення/продовження термінів тимчасового ввезення авто, терміни зворотного вивезення якого припадає на період після 24.02.2022 року - до такої інформації слід ставитися обережно. Оскільки дані повідомлення йдуть врозріз із законодавством. Та й до всього - митниця згодом видалила таке повідомлення.

Читайте також: Власник "євробляхи" зумів уникнути штрафу у 677 тисяч гривень: подробиці

Так, закон передбачає індивідуальний порядок погодження зупинення терміну шляхом подання заяви у митні органи із зазначенням індивідуальних підстав та одержання погодження.

Однак, часто навіть суди не визнають сам по собі факт війни обставиною непереборної сили для всіх громадян і беруть до уваги особливості кожного конкретного випадку. В основному - через те, що не скрізь ситуація з безпекою однакова.

Юристи описали такий випадок: іноземець, студент Харківського національного університету, ввіз 12 червня 2021 року в Україну авто в митному режимі "Тимчасове ввезення до 1 року". Кінцевий термін припав на час війни.

Він повірив повідомленню Державної митної служби про скасування штрафів та не погодив з митницею питання продовження цього терміну.

Однак, у вересні чоловіка зупинили на кордоні митники та склали протокол про несвоєчасне вивезення авто, хоч він посилався на відповідне повідомлення Держмитниці.

Справу передали в суд, де феміда визнала громадянина винним у вчиненні правопорушення, передбаченого ч.6 ст.481 Митного кодексу України, та оштрафувала на 170 тисяч грн. Суд не взяв до уваги те, що Харків був під обстрілами. Водночас, попри штраф, авто йому все одно потрібно вивезти. Якщо зволікатиме далі - чекатиме ще один штраф у 300% несплачених митних платежів.

Зважаючи на це - усі власники авто на єврономерах мають звернутися до відповідних митниць із заявами про продовження чи зупинення терміну перебування їх автомобілів в Україні.

Письмове рішення потрібно пред’явити на пункті пропуску митного контролю при вивезенні транспорту. Інакше - чекає штраф, додають юристи.

Раніше ми повідомляли, які авто найчастіше зупиняє поліція в Україні.