RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Автофіксація порушень правил дорожнього руху не завжди законна: водіям підказали важливий момент

Якщо за допомогою автоматичної фіксації швидкості руху було зафіксовано порушення водія, проте він не був про це проіформований така постанова вважається незаконною.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Варто зазначити, що відповідно до частини 1 статті 40 Закону "Про національну поліцію" для забезпечення публічної безпеки та порядку поліція може використовувати автоматичну фото і відеотехніку. Проте важливо, щоб водій бачив інформацію про розміщення автоматичної фото і відеотехніки.

Читайте також: Штрафи з камер автофіксації порушень ПДР виписуватимуть по-новому: що зміниться

Саме для цього у ПДР передбачено спеціальний дорожній знак 5.76 "Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху", який власне і інформує про можливу автоматичну фіксацію швидкості руху за допомогою спеціальних технічних засобів.

Так, у спірному випадку порушення цього правила ПДР, водій швидше за все буде виправданий, оскільки він має бути проінформований про здійснення фото чи відеозйомки його автомобіля і саме поліція має це довести.

Тож, автоматична фіксація перевищення швидкості може здійснюватися лише у разі встановлення попереджувального дорожнього знаку 5.76 "Автоматична відеофіксація порушень Правил дорожнього руху". Якщо ж такого знаку не встановлено, то штраф за перевищення швидкості є неправомірним.

Раніше ми писали, що "Дія" запустила зручну послугу для водіїв, що стосується штрафів за автофіксацію.