RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Випив - за кермо не сідай: чим небезпечне водіння після вживання алкоголю

Фахівці розповіли про те, які серйозні наслідки для безпеки на дорозі може мати вживання алкоголю. Чим більше випито, тим сильніший вплив на реакції, координацію та миттєвість рішень водія.

Про це повідомляє портал Doradvokat.

Читайте також: Кожен водій повинен їх знати: 5 правил безпечної їзди

Спиртне та рефлекси

Вживання спиртного сповільнює мозкові реакції, затримуючи адекватну відповідь на різні подразники. Тобто водієві під дією алкоголю потрібно більше часу на реакції на дорожні ситуації: гальмування чи уникнення перешкод. Також позначається на координації рухів. Управляти авто складніше.

Розсіяність уваги

П'яному водієві важко зосередитися та довго тримати увагу на дорозі. Йому легше відволікатися, пропускаючи дорожні знаки чи сигнали, що загрожує небезпечними ситуаціями. Він може й не помітити на дорозі пішоходів чи інший транспорт.

Ризики та недооцінка небезпеки

Під дією спиртного, водіям легше чинити ризиково на дорозі: перевищення швидкості, порушення правил обгону, небезпечні маневри, ігнорування дорожні знаки. Також це може призводити до недооцінки небезпеки та абсолютне переконання у контролі над ситуацією на дорозі. Цим наражає на ризик аварій та серйозних наслідків для всіх учасників дорожнього руху.

Похмілля за кермом

Керування авто в стані похмілля зранку після вживання спиртного - небажане. Адже водій може відчувати втому, мігрень, знижену концентрацію та погіршену реакцію. Це теж вплине на здатність безпечно керувати авто та призвести до аварій.

Законодавство та покарання

Максимально допустимий рівень алкоголю у крові - 0,02 проміле. Порушення серйозно карається. Починаючи зі штрафів у розмірі 17 тис. і до 51 тис. грн, до позбавлення права керування від 1 до 10 років. Також водії мають нести відповідальність за свої дії на дорозі, усвідомлювати, що рішення можуть мати життєво важливі наслідки для них та для інших учасників дорожнього руху. Правильне розуміння та осмислення впливу алкоголю на поведінку може стати гарантією безпеки на дорозі.

Знання про ці наслідки, відповідальне ставлення до вживання спиртного та розумні рішення можуть допомогти уникнути трагічних ситуацій.

Раніше "Апостроф" публікував поради з правильного обгону авто.

  • Вас може зацікавити:

В Україні введуть нові штрафи: за що каратимуть до 8500 грн

Законно і "з вітерцем": яка максимальна швидкість на дорогах дозволена в різних країнах

Українців стали частіше штрафувати за популярне "порушення": чому це незаконно