RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Заберуть права на 10 років або посадять: водіям нагадали про жорстке покарання

Поліція нагадала українцям про одне з найпоширеніших порушень правил дорожнього руху водіями - керування в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння. Після третього порушення можуть лишити водійських прав на 10 років. Також за це можна отримати адміністративний арешт.

Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: До $500 за порушення: в Україні хочуть ввести новий штраф для власників авто

За його даними, з початку 2023 року складено 128 992 протоколи за ст. 130 КУпАП. Ця стаття не лише про керування авто під алкоголем, але й про:

  • керування транспортними засобами (ТЗ) в стані наркотичного або іншого сп’яніння;
  • керування ТЗ під впливом ліків, які знижують увагу та швидкість реакції;
  • передача керування авто людині, яка перебуває в стані такого сп’яніння або під впливом відповідних ліків;
  • відмова водія від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння чи стосовно вживання зазначених ліків.

За керування у стані сп’яніння водію загрожує:

  • за ч. 1 ст. 130 (керування транспортним засобом особою в стані сп’яніння або відмова від проходження огляду на стан сп’яніння) КУпАП - штраф 17 тисяч грн із позбавленням права керування на один рік;
  • за ч. 2 ст. 130 (повторне протягом року керування в стані сп’яніння) КУпАП — штраф 34 тисячі грн із позбавленням права керування на три роки з оплатним вилученням авто або без такого чи адміністративний арешт на 10 діб з оплатним вилученням машини або без такого;
  • за ч. 3 ст. 130 (третє та наступні протягом року керування в стані сп’яніння) КУпАП — 51 тисяча грн із позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією ТЗ або адмінарешт на 15 діб із позбавленням права керування на 10 років та конфіскацією ТЗ;
  • за ч. 4 ст. 130 (вживання особою, яка керувала транспортним засобом, після ДТП за її участю, алкоголю, наркотичних засобів, психотропних речовин, лікарських препаратів до проведення відповідного огляду) КУпАП — 34 тисяч грн чи адмінарешт на 15 діб із позбавленням права керування на три роки.

Раніше ми розповідали, коли слід міняти гуму на зимову, щоб не платити штраф.

  • Вас може зацікавити:

Заплатити адмінштраф тепер можна через "Дію": як скористатись функцією

В Києві з 1 листопада змінилося важливе правило для водіїв: як не отримати великий штраф

Літери "У" більше не буде: в Україні змінили правила для навчальних машин