RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як повернути права водія, якщо суд вас позбавив їх: юристи відповіли

В Україні громадяни, позбавлені водійських прав за рішенням суду, вважають, що після закінчення терміну вони можуть прийти та отримати посвідчення назад. Але все не так просто - повернення документа можливе лише при виконанні деяких умов.

Про це пише "Дорожній адвокат".

Читайте також: Переселенці можуть отримати посвідчення водія: які документи потрібно мати при собі

Повернення посвідчення водіям, позбавленим права на керування транспортними засобами, регулюється Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженим постановою КМУ №340 від 08.05.1993 р.

Коли водій вважається позбавленим права керування

Особа вважається позбавленою права керування транспортним засобом після набрання законної сили рішенням суду про позбавлення цього права. Рішення суду першої інстанції набирає законної сили, якщо воно не оскаржене протягом 10 днів з дати його винесення. Рішення суду апеляційної інстанції набирає законної сили в день його винесення.

До набрання рішенням суду про позбавлення права управління законної сили, водій має право керувати транспортними засобами. Підставою управління є тимчасовий дозвіл на право управління.

Коли спливає термін позбавлення права управління

Строк позбавлення права управління спливає після закінчення встановленого судом строку. Відлік цього терміну починається з дати набрання рішенням суду законної сили.

Умови для повернення посвідчення водія

Для повернення посвідчення водія особа повинна скласти теоретичний і практичний іспити. У разі, коли у водійському вказані дві або більше категорій, іспити складаються за вищою з них.

Умови для позбавлених керування у стані сп'яніння

Особам, позбавленим права на керування за їзду в стані сп'яніння, посвідчення водія повертається після виконання обов'язкових наступних умов:

  • проходження позачергового медичного огляду;
  • складання теоретичного іспиту;
  • складання практичного іспиту.

Також застосовується умова складання іспиту з вищої з категорій водіння, коли у посвідченні водія зазначені дві або більше категорій.

Умови для позбавлених за керування при наявному обмеженні

Для осіб цієї категорії повернення посвідчення водія здійснюється за спрощеною процедурою. Такі водії можуть отримати своє посвідчення назад після закінчення строку позбавлення, встановленого судом. Складання іспитів та надання медичних довідок не потрібно.

Куди звернутися за поверненням вилученого посвідчення водія

Вилучені посвідчення водія зберігаються в територіальному сервісному центрі МВС за місцем проживання. Місце проживання вказується у судовому рішенні про позбавлення права керування транспортними засобами.

Якщо на момент закінчення строку позбавлення права управління посвідчення не було передано органом поліції до сервісного центру МВС, водій може звернутися з письмовою заявою для перенаправлення документів за місцем призначення.

Умови для осіб, позбавлених права керування з тимчасовим водійським (виданим вперше)

Особам, позбавленим права керування транспортними засобами та тим, у яких вперше видано тимчасове посвідчення водія, не надається можливість повернення такого посвідчення. У такому разі, після набрання чинності судовим рішенням про позбавлення особи права управління, посвідчення водія вважається недійсним.

Таке посвідчення підлягає знищенню. Для отримання права на керування транспортними засобами після закінчення строку, на який вона позбавлена такого права, така особа повинна:

  • пройти позачерговий медичний огляд;
  • пройти повторну підготовку у відповідному закладі;
  • скласти теоретичний іспит;
  • скласти практичний іспит.

Після виконання цих етапів особа отримує нове посвідчення водія, яке вважається отриманим вперше. Таке посвідчення є дійсним протягом 2 років з певними особливостями, визначеними для даного типу посвідчення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що перша спеціалізована автошкола для людей з інвалідністю розпочала роботу в Дніпрі на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ.

  • Вас також може зацікавити:

Майбутніх водіїв чекають нові правила: хабар за іспит більше не пройде

Теорію можна здати пізніше і в будь-якому місці: в Україні змінили порядок отримання прав водія

Нахабніють навіть автоінструктори: фото унікального "героя паркування" у Києві