RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Навіщо в авто переставляти місцями шини і як це правильно робити

У передньо-, задньо чи повнопривідного автомобіля шини зношуються з різною швидкістю. Скажімо, машина з переднім приводом використовує передні колеса для керування та гальмування, тому міняючи колеса місцями водій вирівнює їхнє зношування, продовжуючи термін служби.

Про це пише "Апостроф".

У СТО рекомендують міняти шини місцями хоча б раз в рік при сезонній заміні або приблизно кожні 7500-10000 км.

Читайте: З ними слід бути обережними: водіям назвали маловідомі перемикачі в авто

Спосіб перестановки шин залежить від кількох факторів. Але насамперед потрібно звернути увагу на те, направлені чи ненаправлені шини встановлені на автомобілі. Направлені шини мають спрямований в один бік рисунок протектора, який оптимізований для обертання колеса у певний бік. Стрілка та напис "Rotation" вказують напрямок обертання. Для перестановки таких шин просто поміняйте місцями передню ліву та задню ліву та передню праву та задню праву шини

Ненаправлені шини можна встановити будь-якою стороною, тому що вони не мають напряму обертання. Для автомобілів із заднім приводом перемістіть передні шини в протилежні сторони задньої осі автомобіля: передня ліва стане задньою правою, а передня права – задньою лівою. Задні шини просто рухаються вперед без зміни сторін. На автомобілях із переднім приводом треба зробити навпаки - перемістіть задні шини на протилежні сторони передньої осі, а передні шини поставте на задню вісь без зміни сторін.

В асиметричних шинах малюнок протектора відрізняється на внутрішній і зовнішній стороні. Асиметрична гума на зовнішній і внутрішній сторонах позначається написами "Outside" та "Inside" відповідно. Ротація асиметричних виконується хрест-навхрест: треба змінити місцями ліве переднє і праве заднє, а також праве переднє і ліве заднє колеса, щоб при установці написи "Outside" знаходилися на зовнішній стороні.

Також варто зауважити, що думка про те, що у повнопривідних автомобілів шини зношуються більш рівномірно, є хибною. Так що здійснювати ротацію шин на повнопривідному автомобілі також потрібно.

Нагадаємо, раніше ми писали, як і чим прибрати подряпину з кузова авто.

  • Читайте також:

Скільки палива "з'їдає" авто під час прогріву двигун: результати експерименту

Ненадійні та дороги в обслуговуванні: названо 10 найбільш проблемних дизельних двигунів.

Українці почали масово дарувати свої авто жінкам: дані статистики