RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Потрібно відмовлятися: В'ятрович пояснив ситуацію з 22 червня в Україні

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що Україні потрібно відмовитися від урочистостей 22 червня. Так, необхідно чітко визначити, що в цей день почалася війна між двома тоталітарними режимами - нацистським і комуністичним.

Про це він заявив в інтерв'ю "Апострофу".

"Але це точно не початок війни. У цей день почалися певні трагічні події, пов'язані з відступом радянської влади з України. Очевидно, що радянська влада не була готова до оборони, і цей хаотичний відступ призвів до великих втрат серед військових, серед населення, серед полонених", - зазначив В'ятрович.

Він нагадав, що саме після 22 червня був прийнятий спеціальний наказ НКВС про ліквідацію політичних ув'язнених у в'язницях. Так, найбільше їх було вбито в Західній Україні.

"З цього дня почався новий етап Другої світової війни, який приніс нові жертви. У той же час, треба розуміти, що це було лише логічним продовженням того, що було закладено ще у вересні 1939 року", - підкреслив В'ятрович.

Директор Інституту нацпам'яті додав, що вже було звернення в Адміністрацію президента з тим, щоб скасувати торжества саме 22 червня, але поки питання не розглянуто.

"Якщо ми хочемо говорити про початок війни, то для цього є 1 вересня 1939 року, тому що для українців війна почалася саме 1 вересня 1939 року, українці в перші дні цієї війни опинилися в її гущі", - сказав він.

Разом з тим, В'ятрович заявив, що виступає категорично проти використання терміну "Велика вітчизняна війна". За його словами, цей термін штучно придуманий сталінською пропагандою і не відображає всіх тих подій, які відбувалися в Україні в роки Другої світової війни.

"Я вважаю, що важливим моментом того, що Україна домоглася своєї історичної суб'єктності, стало те, що Україна почала говорити, все-таки, про Другу світову війну", - сказав він.

В'ятрович уточнив, що для радянської влади важливо було саме 22 червня назвати початком війни, оскільки так за "дужками" залишалося близько третини цієї війни, коли Радянський Союз був фактично союзником нацистської Німеччини.

Повну версію інтерв'ю директора Українського інституту національної пам'яті читайте в матеріалі "Апострофа": "Вихідний 8 березня потрібно скасувати, по 1 травня ми змінили думку - Володимир В'ятрович".