RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Волонтер розповів про чудесну знахідку на полі бою з росіянами на Донбасі: опубліковано фото

На виході з Іловайська в урочищі Червона Поляна волонтери виявили обгорілу Біблію, текст якої зберігся.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів волонтер Павло Нетьосов.

"Ми знайшли її 14 числа в урочищі Червона Поляна – після іловайських подій. І привезли на виставку, яка проходила в Андріївській церкві", - розповідає волонтер.

За словами Нетьосов, під час виставки до нього підійшов іконописець з Польщі Хуберт Кампа і попросив розповісти історію Біблії.

"Я розповідаю. Про колону, повністю спалену. Про те, як все горіло так, що плавився метал. Про обвуглені тіла, які лежали скрізь. І про те, що серед усього цього, в кінці колони, біля відірваної вежі від БМП, стовбур якої стирчав із землі, як спис, я і побачив цю Біблію. Розкриту – і цілу. Вона вся обгоріла, її зігнути не можна – вона відразу починає ламатися. Ця Біблія нагадує цеглинку – тільки дуже тендітну. Але вона ціла. Папір зберігся. Текст зберігся", - пригадує волонтер.

"Іловайська Біблія"

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Іконописця також зацікавив текст, який написаний на сторінці Біблії.

"Почали дивитися – а там описується сюжет, коли Ісус зі своїми учнями сідають у човен і пливуть через озеро ловити рибу. І раптом починається шторм. Учнів охоплює паніка, а Ісус говорить їм: не бійтеся! Точніше, там по-українськи написано: не бійтеся!", - повідомляє Нетьосов.

Фото: Facebook Павло Нетьосов

За його словами, поляк сприйняв ці слова як знак для українців, які не повинні боятися захищати свою землю.

"А через два тижні через отця Сергія Хуберт Кампа передав у музей ікону – до цієї Біблії. Назвав її "Не бійтеся". Бачите? Човен – це Україна. 12 точок – це 12 апостолів. Прапор наш... Ну, просто немає слів!", - розповідає волонтер.

Ікона "Не бійтеся"

Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

За інформацією Нетьосов, книга належить військовим, які були розстріляні російськими військовими при виході з Іловайська в 2014 році.

"Там колона, яка виходить з Іловайська на Многопілля і Червоносельсе, коли її вже почали розстрілювати, розділилася на дві частини. Одна пішла на хутір Горбатенко, друга – на Червону Поляну.... Близько 10-11 одиниць техніки з людьми, на кожну – по 10-15 чоловік. Можете порахувати. Екіпаж: механік-водій, зв'язківець, командир, стрілець – вже 4-5 осіб всередині. І зверху ще люди. Знаєте, як виходили з оточення. "Зеленим коридором"... І ось колони пішли двома дорогами. А між ними – російська батарея (ми звідти привезли документи десантників з Костроми)", - повідомив він.

Читайте також повний текст інтерв'ю Нетьосов "Апострофу": "Після Іловайська нам говорили: "Українці, Бог дав вам знак не боятися" – волонтер".