RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні святкують Поливаний понеділок: історія, традиції та прикмети

9 квітня в Україні святкується народно-православне свято Поливаний понеділок, який символізує духовне весняне очищення.

Традиційно Поливаний понеділок святкується на наступний день після Великодня і відкриває Великодній тиждень.

Кожен з днів у Великодньому тижні ще зі слов'янських часів має свою назву, - понеділок Поливаний, вторник купалища, середа хороводніца, Навський четвер, прощена п'ятниця, субота хороводниці, поминальна неділя.

Традиція весняних купань і обливань почалася в язичницькі часи, після чого перейшла в християнську культуру. Символізм при цьому не змінився, - вважається, що вода очищає людину як зовні, так і внутрішньо, а обливанням святкується пробудження природи і радість весни.

Якщо в Поливаний понеділок немає вітру і синє небо, - то варто чекати дощу, якщо сонячно і безхмарно, або дощ ллє з самого ранку, - таким же вдасться і літо. У той же час, якщо птахи вже повернулися, але ще не співають, то ще будуть заморозки.

У Поливаний понеділок обливали незаміжніх дівчат, показуючи так свою симпатію, обливали всіх перехожих для їх очищення, занурювалися в водойми самі, обливали домашніх тварин і цінні речі. Обливали і хворих, згладжених людей, щоб очистити їх. У деяких регіонах обливання тривали три дні, - в перший обливали тільки хлопці, другий, - тільки дівчата, а в третій обливалися всі разом.

У деяких областях прийнято зустрічатися в Поливаний понеділок з хрещеними батьками, які повинні підготувати гостинці для хрещеників.

В цілому, в залежності від регіону, відрізняються і традиції святкування поливного понеділка. Найбільше його люблять відзначати в західних областях. Так, з 12 до 15 години 9 квітня у Львові перекриють площу Ринок для руху електротранспорту, і під контролем правоохоронців мешканці та гості міста влаштують справжню водну баталію.

Як повідомляв "Апостроф", українські військовослужбовці відсвяткували Великдень, незважаючи на безперервні обстріли бойовиків так званих ЛДНР.