RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю найдорожчої в історії картини да Вінчі

Вчені Каліфорнійського університету (США) створили 3D-модель картини "Спаситель світу" пензля Леонардо да Вінчі і розкрили таємницю, яка довгий час викликала питання у мистецтвознавців.

Про це повідомляє MIT Technology Review.

Увагу дослідників привернула одна з найважливіших деталей картини - прозора куля в руці у Христа, яка символізує світобудову. Вона майже не спотворює простір позаду себе, при тому що знання Леонардо в сфері оптики відомі.

За допомогою комп'ютерної графіки дослідники з'ясували, що предмет на картині - це порожня сфера діаметром 6,8 сантиметра зі скла товщиною не більше 1,3 міліметра. Куля розташована на відстані 25 сантиметрів від тіла Христа.

Два роки тому американський біограф Уолтер Айзексон в роботі, присвяченій да Вінчі, висловив думку, що художник намагався наділити Христа і його кулю "чудовими властивостями", зазначивши, що якби він точно передав спотворення, то долоня позаду сфери була б зменшеною або збільшеною.

Картина "Спаситель світу" довгий час вважалася втраченою. У 2017 році її продали на аукціоні за 450 мільйонів доларів, полотно стало найдорожчим твором мистецтва в історії. Зараз воно знаходиться в приватній колекції.

Як раніше повідомляв "Апостроф", нейромережа показала персонажа знаменитої картини "Мона Ліза" Леонардо да Вінчі в дитинстві.