RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Великий понеділок 2020: традиції і заборони першого дня Страсного тижня

Страсний тиждень, або Страсна седмиця - останній тиждень Великого посту, який йде перед найголовнішим християнським святом - Великоднем. У 2020 році Світле Христове Воскресіння відзначається 19 квітня, відповідно, Страсна седмиця почнеться 13 числа. Кожен день Страсного тижня називається Великим і має своє значення.

У Великий понеділок розпочинається масштабна підготовка до світлого свята. "Апостроф" розповість, як правильно провести цей день і які заборони існують для першого дня Страсного тижня.

Великий понеділок: традиції

У цей день прийнято робити всі глобальні роботи по дому: генеральне прибирання, ремонтні роботи та інше. У Великий понеділок треба полагодити все, що зламалося, а також перебрати речі у шафі і викинути все, що прийшло в непридатність. За старих часів господині в цей день білили стіни, мили вікна і прибирали кожен куточок в оселі.

Читайте: Смачна паска по-домашньому за годину: рецепт і поради приготування

Що стосується їжі, то 13 квітня можна їсти сирі овочі і фрукти, а також хліб, мед і горіхи. За забороною як і раніше залишаються м'ясо, молочні продукти і риба. Рекомендується їсти один раз на добу, бажано ввечері.

Що не можна робити у Великий понеділок

Перше, що не можна робити в цей день - сваритися з ким-небудь і згадувати образи. Вважалося, що таким чином можна накликати на себе біду. Також варто утриматися від негативних думок і поганих помислів.

Під забороною також і веселощі. Забороняється відвідувати розважальні заклади, вживати алкоголь, влаштовувати гучні вечірки з піснями і танцями. Бажано провести цей день в спокої та молитві.