RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

У Львові помер поет, вірш якого став українським джазовим хітом

У суботу, 10 жовтня, на 94-му році життя помер український поет, драматург і публіцист Микола Петренко.

Про це повідомляє прес-служба Львівської міськради.

"Уся новітня історія України в життя однієї людини - поета Миколи Петренка. Від Великого Голоду - до концтаборів, примусових робіт на шахтах Донбасу і на Камчатці, від виживання в цензурній клітці Радянської України - до небувалої популярності джазового хіта "Намалюй мені ніч", від стограмової пайки хліба - до входження його віршів в шкільну програму Нової української школи ... В кінці жовтня 1942 Миколу Петренка вивезли з Полтавщини на примусові роботи до Янівського концтабору до Львова. Тут, в нашому Львові, і завершився його шлях життя і любові " , - зазначив мер Львова Андрій Садовий.

Він додав, що Петренко був глибокою людиною, з гумором і великим талантом.

Микола Петренко є автором понад 100 книг: поетичних збірок, прози, публіцистики та ін. Він створив ряд відомих пісень разом з Володимиром Івасюком, Ігорем Білозором, Миколою Колессою, Анатолієм Кос-Анатольським, Богданом Весоловським. Був членом Національної спілки письменників України, лауреатом багатьох літературних премій. в 2011 році Миколі Петренку призначили державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.

Як повідомляв "Апостроф", 24 березня цього року на 88 році життя помер народний артист України, оперний співак Анатолій Мокренко.