RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

На фестивалі православного кіно "Покров" покажуть фільм про Ломаченка і Усика

Стартував XVIII Міжнародний фестиваль православного кіно "Покров", він проходить в онлайн форматі. Церемонія відкриття транслюється зі студій в Києві і Москві. Подивитися її можна на каналі "Спас" і в Інтернеті. Тема фестивалю "Не бійся, тільки віруй". В основному конкурсі фестивалю беруть участь 68 фільмів з семи країн: України, Росії, Ізраїлю, Франції, Білорусі, Вірменії та Сербії.

Протягом дев'яти днів всі фільми будуть на сайті кінофестивалю. Для вільного перегляду вони будуть активні з 13 по 21 листопада.

Фільмом відкриття фестивалю стане документальний фільм режисера ченця Іларіона (Моїсеєва) "Здрастуй, брат, Христос воскрес", який розповідає про віру, дружбу, патріотизм українських боксерів Василя Ломаченка та Олександра Усика.

У своєму вітальному слові президент фестивалю "Покров" народний депутат Андрій Деркач підкреслив, що незважаючи на складності, створені коронавірусом, життя і творчість тривають.

"Не втомлююся говорити слова подяки всім, хто робить православне кіно. Найчастіше - це фільми-переживання, які змушують по-новому поглянути на життя, переоцінити свої вчинки і думки. Все в житті починається з віри і сили думки. Якщо кожен з нас буде піклуватися про інших, то ми перейдемо з шляху страждання на шлях світла, позбудемося коронавіруса і інших проблем. Якщо ми будемо думати про об'єднання, в світі все налагодиться саме собою. Нам треба виправити тільки свої думки", - сказав Деркач.

Керівник проекту Архієпископ Обухівський Іона прокоментував тему фестивалю: "Слова "Не бійся" часто зустрічаються в Євангеліє. Це одна з найпоширеніших фраз Христа в Євангелії - "Не бійся!". Зараз, коли маса приводів для страхів, для переживань, ми, віруючі в Христа люди, повинні розуміти: Не бійся, Христос з тобою, Христос веде тебе, приймай від Нього все те, що Він дає тобі на твоєму шляху", - сказав Іона.

Митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) звернувся до глядачів з вітальним словом: "Нехай ті фільми, які ми будемо дивитися, допоможуть нам поглибити наше сприйняття православної віри і навколишнього світу. Нехай вони допоможуть нам стати добрішими, стати ближче до Христа, навчитися виконанню Його заповідей", - зазначив Іларіон.

Намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Павло наголосив на необхідності єдності: "Ми нероздільні і нам нема чого ділити. У нас одна історія, один покров Божої Матері, у нас повинно бути все одно. Ми не повинні ділити Бога, ми не повинні ділити історію, ми повинні бачити один в одному брата, образ Христа", - сказав Павло.

Режисер Микола Досталь, володар гран-прі фестивалю "Покров" -2016 зазначив, що віра повинна об'єднувати: "Правильно кажуть, що віра повинна об'єднувати, православ'я, тому ми повинні показувати приклад ворогуючим елементам, що треба спілкуватися, дружити, знаходити контакт", - зазначив Досталь.

Міжнародний кінофестиваль православного кіно "Покров" проводиться з 2003 року, коли він був проведений з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Сьогодні фестиваль проходить під благословінням Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Кінофестиваль проходить щорічно з метою популяризації фільмів християнського змісту. Президент кінофестивалю - народний депутат України Андрій Деркач. У цьому році фестиваль "Покров" вперше проходить в онлайн форматі.