RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Вівсяний кисіль та сіно: що треба знати про головні традиції Святвечора 24 грудня

У 2022 році чимало православних християн України святкуватимуть Різдво й Святвечір за європейським стилем разом із католиками 25 і 24 грудня відповідно. Кожне з цих свят має певні традиції.

"Апостроф" розповідає, що прийнято робити вірянам на Святвечір.

Коли на зимовому небі ввечері 24 грудня з'явиться перша зірка - та, що символізує Вифлеємську, - родина повинна зібратися за столом, прочитати уривки з Євангелія і тоді вже починати святу вечерю.

Читайте також: Святвечір Різдва: головні заборони та прикмети свята

На святковому столі має бути 12 пісних страв (за кількістю апостолів Ісуса Христа), а чільне місце варто надати куті з медом і сухофруктами, яку родина повинна куштувати першою. Потім слід з'їсти вівсяний кисіль, медову воду, рибну страву, журавлинний кисіль і сім солодких страв з борошна (за кількістю 7 святих таїнств).

Віряни знають: чим щедріший стіл накриєш на Святвечір перед Різдвом, тим більше щастя й удачі буде в наступному році, тому в цей день заощаджувати не варто.

Уже в кінці святої вечері члени сім'ї обмінюються облатками, які символізують тіло Ісуса Христа, та щирими побажаннями добра й благополуччя, однак цей обряд характерний для християн римсько-католицького обряду.

Водночас одна з найдавніших традицій Святвечора спільна для всіх - заховати під скатертину на святковому столі пучок сіна на згадку про місце народження Ісуса Христа.

Раніше "Апостроф" повідомляв про чотири секрети ідеальної куті на Святвечір і Різдво, які повинні знати всі.