У 2022 році чимало православних християн України святкуватимуть Різдво й Святвечір за європейським стилем разом із католиками 25 і 24 грудня відповідно. Кожне з цих свят має певні традиції.
"Апостроф" розповідає, що прийнято робити вірянам на Святвечір.
Коли на зимовому небі ввечері 24 грудня з'явиться перша зірка - та, що символізує Вифлеємську, - родина повинна зібратися за столом, прочитати уривки з Євангелія і тоді вже починати святу вечерю.
Читайте також: Святвечір Різдва: головні заборони та прикмети свята
На святковому столі має бути 12 пісних страв (за кількістю апостолів Ісуса Христа), а чільне місце варто надати куті з медом і сухофруктами, яку родина повинна куштувати першою. Потім слід з'їсти вівсяний кисіль, медову воду, рибну страву, журавлинний кисіль і сім солодких страв з борошна (за кількістю 7 святих таїнств).
Віряни знають: чим щедріший стіл накриєш на Святвечір перед Різдвом, тим більше щастя й удачі буде в наступному році, тому в цей день заощаджувати не варто.
Уже в кінці святої вечері члени сім'ї обмінюються облатками, які символізують тіло Ісуса Христа, та щирими побажаннями добра й благополуччя, однак цей обряд характерний для християн римсько-католицького обряду.
Водночас одна з найдавніших традицій Святвечора спільна для всіх - заховати під скатертину на святковому столі пучок сіна на згадку про місце народження Ісуса Христа.
Раніше "Апостроф" повідомляв про чотири секрети ідеальної куті на Святвечір і Різдво, які повинні знати всі.