RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Справжня вулиця-привід: архівні фото Вознесенського Яру в центрі Києва

У Києві є справжня вулиця-привид, яка за красою не поступалася Андріївському узвозу. Однак про неї пам’ятають лише архівні фото, адже до наших днів вона не збереглася. Її назва — Вознесенський Яр.

Про неї розповідає у Facebook "Спрага: у Києві цікаво"

Читайте також: Найстаріший житловий будинок у Києві: як виглядає маєток Нечаєвих, що торгували знаменитими пряниками, фото

Вулиця була відома ще з кінця ХІХ ст., і вона спускалася від Вознесенського узвозу до Глибочицької, потопаючи в мальовничій зелені місцевості, відомої, як Кудрявець. Вулиця отримала назву Петрівська у 1907 р. на честь 200-річчя візиту Петра І до Києва.

На старих світлинах видно, що це була вимощена бруківкою вулиця з типовими київськими будиночками. До кінця 80-х тут ще проживали люди, далі будинки з причин аварійності почали один за одним зноситися. До кінця 90-х Вознесенський Яр набув свого сучасного вигляду.

У нижній частині вулиці стоять гаражі та склади. У верхню ж можна потрапити, знайшовши вузеньку стежину у чагарниках. Саме там можна розгледіти руїни старих цегляних кладок, дерев'яних перекриттів та нерозпізнану аркову конструкцію.

Від вулиці також залишився міст-віадук, під яким власне й починається Вознесенський Яр, і по якому проходить вулиця Кудрявська. Рух автівок по мосту з огляду на вік конструкції заборонено.

До речі, цей міст проектував не аби хто, а сам архітектор Володимир Безсмертний — автор усім відомого Будинку з Котами на Гоголівській, 23 та такого ж вічнозеленого Будинку з Ірисами по вул. Юрія Іллєнка, 8.


Раніше ми писали про те, який вигляд мала набережна Дніпра в Києві в ХІХ-ХХ сторіччях

  • Вас також може зацікавити:

Збереглися будинки ХІХ століття: цікаві факти про Круглоуніверситетську вулицю у Києві, фото

З купою комуналок та туалетом на вулиці: як виглядав Андріївський узвіз у Києві до реконструкції

Київ, якого вже нема: як виглядала в центрі міста давня вулиця Гончарна