RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

"Повний істерик роман": письменник Кокотюха втрутився в конфлікт колежанок Забужко та Костенко

Український письменник Андрій Кокотюха відреагував на заяву своєї колеги Оксани Забужко, яка поставила під сумнів роль Ліни Костенко як дисидентки.

Про це він написав у своєму Facebook.

"Пані Оксана у своєму товстому, повному істерик та нечитабельному романі назвала Ліну Костенко "гергеписте бабисько". А Ліна Костенко навзаєм у своєму першому прозовому творі відповіла, назвавши доньку Стефана "ялова молодиця". Хронологічно першою почала Забужко. Її не чіпали. Отакі розбірки в Малому Токіо", - написав Кокотюха.

Зазначимо, що Забужко в інтерв'ю блогерці Еммі Антонюк сказала, що хоча Костенко отримала Шевченківську премію в 1987 році, це було радше першою ознакою перебудови, а не дисидентської діяльності: "Ну яка вона дисидентка? У 1987 році Шевченківська премія Ліні Костенко за часів Щербицького сприймалася тоді як перші ознаки відлиги. У Москві вже почалася перебудова, а у нас ще тільки починалися зміни. І першим дзвіночком було те, що Ліна Костенко отримала премію".

За її словами, у той час Костенко мала "магічну владу" та великий вплив на культурне життя інтелігенції Києва і молодим літераторам було складно звільнитися від впливу Костенко та знайти свій власний голос у літературі.