RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

22 вересня

21 вересня

20 вересня

Всі новини

"Не можуть дати собі раду": Мухарський різко висловився про головну біду українців

Актор та співак Антін Мухарський вважає, що бідою українського народу є постійний пошук лідера, якого він пізніше намагатиметься "вбити" у собі.

Про це він розповів на подкасті Unzip з Альбертом Цукренком з гурту ХЗВ.

Він зазначив, що українські класичні автори часто пропагували цю ідею, і зрештою вона вкорінилася у свідомості українців настільки, що й зараз трапляються культурні продукти, які вказують на таку залежність українців.

"Біда українського народу на мою думку – це вроджений соціалізм. Оце лівацтво, яке в простому народі оспівувалося багатьма діячами літератури – Коцюбинський, Нечуй-Левицький, Леся Українка. Це народництво так зване, яке вимагає завжди мати образ батька, доброго, вусатого: Тарас Григорович Шевченко, товариш Сталін, або "наш Бандера – Україна-мати". Цей такий міфологічний батько, сублімація Бога, народу просто необхідні", - заявив він.

За словами Мухарського, цей концепт лежить у просторі ніцшеанської філософії і зрештою завжди веде до дискредитації минулих кумирів – як у Ніцше стається зі "смертю Бога".

"Це для того народу, який не може собі дати раду без батька. Але при будь-якій нагоді він намагається того батька бити… Це концепт Ніцше: щоб відбутися – треба батька вбити. Не фізично, в собі", - зазначив артист.

Раніше Антін Мухарський розповів про своє дитинство в Києві 1980-х серед представників культурної еліти того часу.