RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

"Я питав у мами: хто ми – українці чи росіяни?": Антін Мухарський розчулив історією про русифікацію Києва

Київ у 1980-х роках був майже повністю русифікованим, українською в побуті користувалися лише одиниці, навіть серед культурних еліт.

Про це розповів актор, співак та колишній радник міністра культури Антін Мухарський в подкасті Unzip з Альбертом Цукренком.

За його словами, вперше почув українську мову він лише у 13 років, коли з батьками був у селі.

"Українську мову я почув в 1981 році, коли ми з батьками поїхали в село на кордоні Хмельницької і Житомирської областей… Тобто почув я її не в аудиторії, не в школі, де ми відповідали на уроках українською. Я питав у мами: а хто ми – українці чи росіяни? Чому ми називаємось українцями? Каша була в голові", - розповів він.

Співак розповів, що його батьки товаришували з багатьма відомими артистами того часу, але українською мовою не спілкувався з них майже ніхто, адже ставлення до україномовних було в основному негативне.

"Середовище української інтелігенції було повністю русифікованим. Серед артистів українських концертних українською в побуті говорили тільки Ніна Митрофанівна Матвієнко і учасники квартету "Явір". Можливо, ще якісь артисти, але до них ставилися як до маргіналів", - зазначив Мухарський.

Нагадаємо, у травні Антін Мухарський потрапив у скандал через те, що виїхав з України як багатодітний батько, при цьому він розлучений з матір'ю власних дітей. Пізніше співак пояснив, що їздив збирати гроші на дрони для війська і повернувся в Україну.