RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

У творців скандального фільму "Росіяни на війні" з'явились великі проблеми у Канаді

У Канаді депутати, а також віце-прем'єрка Христя Фріланд, виступили з критикою використання державних коштів на скандальний документальний фільм про російських окупантів в Україні "Росіяни на війні", знятий Анастасією Трофімовою.

Про це повідомляє канадське видання Global news.

Після хвилі обурення та акцій протесту фільм виключили із програми показів на Міжнародному кінофестивалі у Торонто.

"Українські дипломати та українська громада Канади висловили справді серйозне занепокоєння з приводу цього фільму, і я хочу сказати, що поділяю це занепокоєння. Неправильно, що канадські державні кошти йдуть на підтримку показу та виробництва такого фільму", - сказала Фріланд, виступивши проти будь-яких спроб висловити співчуття російським солдатам.

"Це війна, в якій Росія порушує міжнародне право і вчиняє військові злочини. У цій війні є дуже чіткий поділ на добро і зло. Українці борються за свій суверенітет і за демократію в усьому світі. І ми як країна маємо дуже, дуже чітко заявити, що не може бути жодної моральної еквівалентності у нашому розумінні цього конфлікту", - сказала вона.

Депутат Іван Бейкер у своїй заяві сказав, що фільм "вибілює злочини Росії проти народу України, помилково зображуючи російських військових як жертв і звільняючи їх від відповідальності за вторгнення в Україну та скоєні ними військові злочини".

Він закликав TIFF скасувати всі покази фільму "Російські на війні" та засудив TVO, громадську телерадіокомпанію провінції Онтаріо за використання щорічного гранту Canada Media Fund на фінансування фільму. Він також закликав TVO припинити фінансування, а Канадський медіафонд — провести розслідування, як і чому їхнє фінансування було використане для підтримки фільму.

У свою чергу у TVO заявили, що Рада директорів прийняла рішення прислухатися до відгуків - телерадіокомпанія більше не підтримуватиме чи транслюватиме фільм.

"Зараз росіяни підуть голосити про цензуру... Цікаво, що і зараз частина російської ліберальної публіки в еміграції також зустріла стрічку співчутливо, що, втім, логічно вкладається в загальну картину. Наратив про "наших хлопчиків" як і раніше викликає, нехай трохи замасковане, але очевидне співчуття... Вітаю всіх причетних до скасування фільму — це велика перемога на інформаційному фронті, де прорив російської пропаганди був відбитий сотнями людей, які борються не лише зі зброєю та ракетами, а з брехнею та отрутою російського світу. Одне без одного існувати не може – саме тому стільки сил і грошей вливається в цю пропаганду. І відсіч на цих фронтах необхідна для перемоги і для спільного майбутнього", - написала у Facebook прихильниця України, письменниця та художниця Катерина Марголіс.

Раніше на скандал із фільмом відреагував Генеральний консул України у Торонто.