RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Пропаганда РФ на Венеційському фестивалі: українська продюсерка подивилась фільм і розповіла про що він

Фільм режисерки Анастасії Трофімової Russians at war, який бере участь у позаконкурсній програмі Венеційського фестивалю, може ввести в оману, змусивши повірити, що це антивоєнний фільм, який ставить під сумнів сучасний режим в Росії. Але насправді він є яскравим прикладом чистої російської пропаганди.

Про це написала у своєму Facebook українська продюсерка Дар'я Бассель, яка сходила на перегляд фільму.

"Оскільки наш фільм також входить до тієї ж секції, я зазвичай не коментую публічно інші фільми. Але в цьому випадку я не можу промовчати, адже мова йде не лише про кіно та мистецтво, а про життя тисяч людей, які гинуть у цій війні — війні, де пропаганда стала зброєю", - зазначила Дар'я.

Режисерка починає свій фільм із вираження свого здивування з приводу російського вторгнення в Україну у 2022 році.

"У фільмі вона завжди використовує термін "вторгнення" і ніколи "масштабне вторгнення". Вона не згадує про те, що Росія вторглася в Україну та анексувала Крим у 2014 році. Ці два події, здається, не існують у світі цього фільму. Режисерка також стверджує, що її країна не брала участі у війнах багато років і що вона тільки читала про війни в книжках. Таким чином, війна 2022 року була для неї повною несподіванкою. Цікаво, як режисерка могла проігнорувати факт, що її країна була неодноразово залучена у різні війни та окупації принаймні останні 30 років (1992-93 Придністров’я, Абхазька війна, 1994-96 та 1999-2009 Чеченські війни, війна 2008 року в Грузії та вторгнення в Сирію з 2015 по 2022 рік).

Режисерка починає свій наратив з українця, який зараз живе в Росії та воює на боці Росії. Це дуже інтригуючий вибір для початку історії про росіян на війні. Пізніше цей персонаж стверджуватиме, що в Україні в 2014 році почалася громадянська війна. Він також натякне, що українці бомбили східні частини своєї власної країни (і тому він переїхав до Росії). Інший персонаж заявляють, що українці — нацисти. Ці наративи ми вже чули; вони широко і активно пропагуються російськими ЗМІ. Одним з рупорів пропаганди є канал Russia Today, для якого режисерка "Росіяни на війні" раніше зняла кілька документальних фільмів", - пише Бассель.

Протягом усього фільму всі персонажі висловлюють свою розгубленість щодо своїх дій в Україні, заявляючи, що хочуть, щоб війна закінчилася, і що більшість з них воює за гроші.

"У фінальній частині фільму батальйон переміщують до Бахмута, і більшість персонажів гинуть у бою. Потім ми бачимо їхніх товаришів і родичів, які оплакують їх на могилах. Всі повторюють, що не розуміють, чому ця війна триває і кому вона потрібна. В кінці фільму режисерка робить висновок, що це бідні, звичайні росіяни, якими маніпулюють у політичних іграх... Режисерка — як і путін та його режим — грає цікаву гру з цими людьми. Вони позбавляють їх простого права мати гідність та мислити і вирішувати самостійно. Для неї ці люди є просто безпомічними об'єктами....", - зазначила українка.

Режисерка хоче викликати жалість у глядачів до вбитих російських окупантів та до тих, хто їх оплакує.

"І вам слід відчути — якщо ви нормальна людина, ви повинні відчути жалість, смуток і емоції. Однак також важливо пам'ятати, що ці особи приєдналися до армії, яка вторглася в незалежну країну, багато з них добровільно, як ми дізнаємося з фільму. Також слід згадати Бучу, Ірпінь, Маріуполь і цивільних, які були вбиті там. Пам'ятайте про тисячі дітей, яких незаконно перевезли з України до Росії. Поки я це пишу, і поки ви це читаєте, ракети вражають українські міста. Кнопки натискають звичайні росіяни. Чи стають їхні злочини менш значними просто тому, що вони стверджують, що не знають, чому вони беруть участь у цій війні?", - пише українська продюсерка.

Режисерка запитує одного з персонажів, чи вважає він, що російська армія вчиняє якісь військові злочини. Він відповідає "ні", стверджуючи, що не бачив жодних військових злочинів. Цікаво, що режисерка повторює це в своїх інтерв'ю, стверджуючи, що не бачила ознак військових злочинів під час її перебування поблизу фронту.

"Ми можемо тільки порадіти за неї, що їй пощастило не бути свідком військових злочинів. На жаль, тисячі українців не були такими щасливими", - зазначила Бассель.

Вона підкреслила, що цей фільм представляє дуже спотворену картину реальності, розповсюджуючи фальшиві наративи: називаючи російське вторгнення та анексію Криму громадянською війною; натякаючи, що російська армія не вчиняє жодних військових злочинів; представляючи агресорів жертвами.

Як повідомляв "Апостроф", прибічниця України Катерина Марголіс розкритикувала заяви режисерки Ганни Трофімової про війну і росіян.