RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Вбивство Аркадія Бабченка: біографія журналіста

У Києві у вівторок, 29 травня, на 42-му році життя застрелили російського журналіста Аркадія Бабченка.

Відомо, що журналіст народився в 1977 році. У 1995-му його призвали в армію. Він проходив службу на Північному Кавказі, служив у військах зв'язку, брав участь у першій чеченській війні. Демобілізувався в 1997 році.

За плечима у Бабченка диплом бакалавра юриспруденції з міжнародного права Сучасного гуманітарного університету. Коли почалася друга чеченська війна, він уклав контракт зі Збройними силами РФ і брав участь в "контртерористичної операції". Тоді він служив зв'язківцем, потім в піхоті, командиром розрахунку в гранатометному взводі. У 2000 році демобілізувався в званні старшини гвардії. Саме тоді він серйозно почав займатися журналістикою.

Працював військовим кореспондентом, співпрацював з численними газетами, журналами і передачами. У якийсь момент він кинув журналістику і кілька років займався приватним візництвом. Пізніше знову повернувся на стежку письменства. Як військовий кореспондент брав участь у війні в Південній Осетії 2008 року.

Читайте також: Я тій країні, Росії, всі борги віддав - Аркадій Бабченко

Через чотири роки проти Бабченка в Росії було порушено кримінальну справу за статтею "заклики до масових заворушень" через публікацію поста про можливу тактику мітингувальників.

У грудні 2016 року Бабченко зробив скандальну заяву про катастрофу літака Міноборони РФ над Чорним морем, в якому в Сирію летіли артисти ансамблю імені Александрова. Тоді Бабченко заявив, що загиблі не гідні жалю. Після цього на журналіста звалилася хвиля бурхливої критики. А деякі політики закликали порушити проти нього кримінальну справу і позбавити громадянства.

З початком репресій і переслідувань журналістів в Москві він переїхав до Праги. Потім - до України. З лютого 2017 року Аркадій Бабченко жив в Києві і працював телеведучим на телеканалі ATR.

Як повідомляв "Апостроф", раніше екс-депутат Держдуми Ілля Пономорьов припустив, хто міг вбити Бабченка.