RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

У центрі Києва археологи розкопали цікаві знахідки: опубліковано фото

У Києві на вулиці Щекавицькій археологічна експедиція Інституту археології НАН України виявила вулицю 17-18 століть.

Про це повідомив директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

Роботи в цьому районі Подолу тривають з червня 2018 року. Дослідники повідомили, що під час розкопок зібрано велику колекцію археологічних матеріалів 12-19 століть.

"Серед індивідуальних знахідок виділяються три давньоруські хрести-енколпіони, три свинцеві князівські печатки, мідна бляшка із зображенням Богородиці, футляр для шаблі 19 століття тощо. Крім того, фіксувалися також культурні нашарування, вулиця і поховання 17-18 століть. Виявлено також шари давньоруського часу (12-13 століть)", - розповів Олександр Никоряк.

У свою чергу, керівник експедиції, глава відділу археології Києва Всеволод Івакін зазначив, що в обстежених горизонтах головним чином представлені культурні нашарування і археологічні об'єкти 19 століття, що утворилися після пожежі 1811 року і повного перепланування вуличної системи Києво-Подолу.

Івакін зазначив, що зараз роботи тривають, всі знахідки обробляються, реставруються. Після чого буде підготовлений науковий звіт з описом артефактів, які будуть передані в державні музейні фонди України.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", українська гідроархеологічна експедиція Хортицького заповідника виявила в гирлі Дніпра затонулий корабель, побудований приблизно в 16 столітті.