RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 березня

18 березня

Всі новини

У Чернігові археологи знайшли дорогоцінності і піч часів Київської Русі: опубліковані фото

У Чернігові археологи завершили перший етап розкопок на території Валу (найдавніша частина міста). Так, вони виявили господарські будівлі, предмети побуту і прикраси періоду ХII-ХV століття.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомила керівник розкопок і викладач Чернігівського педагогічного інституту ім. Т. Г. Шевченко Олена Черненко.

За її словами, роботи тривали більше трьох тижнів. При цьому осколки візантійського келиха з розписом, порцелянової тарілки, скляні браслети, ножі, грузила від ткацького верстата, а також залишки печі для випалювання вапна представляють собою велику археологічну цінність.

"Найцікавіший об'єкт, на жаль, погано зберігся, - піч для випалювання вапна (не плутати з вапняною ямою). Подібна виробнича споруда в Чернігові виявлена вперше. Для Стародавньої Русі в цілому відомо всього кілька таких будівель", - розповіла Олена Черненко.

Вона додала, що глинобитна піч використовувалася досить довго і ремонтувалася не менше 8 разів.

Крім того, серед знахідок є записка з минулого на стінці амфори (графіті) і пружинні ножиці.

Археологи відзначають, що такими речами в давнину могли користуватися тільки заможні люди, так як їх вартість була дуже високою.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи розкопали в селі Більськ Полтавської області скіфське золото та унікальні вцілілі амфори, які датуються шостим століттям.