RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Знаменитий міст в Києві серйозно пошкоджений: вчений зробив тривожну заяву про його руйнуванні

Унікальний міст Патона в столиці потребує реконструкції. Щоб уникнути руйнування, фахівці вимагають припинити по ньому рух транспорту вагою понад 10 тонн.

Таке застереження зробив представник Інституту електрозварювання, доктор технічних наук Валерій Позняков на засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань транспорту, зв'язку та реклами.

За словами фахівця, міст Патона в Києві знаходиться в критичному стані. Він був введений в експлуатацію ще в 1953 році і його термін експлуатації вже закінчився. Валерій Позняков вважає за необхідне припинити рух по мосту вантажного транспорту вагою від 10 тонн і більше. Крім того, міст потребує реконструкції, щоб уникнути руйнування.

Ще минулого року на цій унікальній споруді, яка є першим в світі суцільнозварним мостом завдовжки 1543 метри, було зафіксовано руйнування поперечних балок. Технічне обстеження підтвердило, що він знаходиться в критичному стані і непрацездатний.

Товщина металу нижнього пояса моста зменшилася вдвічі, те саме сталося і зі стінкою головної балки. Крім того, металоконструкції серйозно пошкоджені через корозією, лотки під деформаційними швами зруйновані, тож вода накопичується і потрапляє на металеві конструкції.

Позняков пропонує провести реставрацію з пристосуванням, тобто відновити фізико-механічні та експлуатаційні властивості конструкції із застосуванням нових сучасних матеріалів при ремонті.

"Можна, не змінюючи істотно форму, розширити цей об'єкт і зробити додаткові смуги", - вважає вчений.

В першу чергу для порятунку моста, за словами Познякова, потрібно очистити всі металеві конструкції від сміття, відновити проходи, герметизувати всі "протікають" ділянки і пофарбувати для запобігання корозії. Після цього за допомогою сучасних методів контролю обстежити міст і визначити техстан металевих конструкцій.

Як повідомляв Апостроф, в Києві на Привокзальній площі у відповідь на звернення про аварійний стан мосту комунальники відремонтували міст за допомогою ниток і скотча.