RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Готуватимуть млинці і палитимуть опудала: де яскраво відзначити Масляну в Києві

На вихідних, 29 лютого і 1 березня, в Києві пройдуть масштабні народні гуляння, присвячені стародавньому святу Масляної.

Про це повідомляється в матеріалі "Фактів".

За традицією святкувати Масляну будуть в Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогово.

"У найближчі вихідні в музеї можна зануритися в атмосферу свята. Запрошені фольклорні колективи, які знають і доносять до нинішнього покоління красу і сенс українських обрядів. А гуляти на вулицях Пирогово почнуть з 13:00. Жінки будуть "в'язати колодку" молоді, розважатися з піснями і примовками. Очікуються виступи ансамблів з Черкаської, Київської, Житомирської, Хмельницької, Сумської, Черніговьскої, Рівненської, Вінницької областей. На святі можна буде стати учасником народних забав з перетягування каната, збивання колоди, взяти уроки виконання народних танців, взяти участь в конкурсах, послухати виконання молодих талантів", - повідомляє Інна Кукліна, керівник відділу народної творчості Національного музею.

Ціна квитка в музей для дорослих - 50 гривень (для студентів, підлітків, пенсіонерів - 30 гривень), малюки до 7 років входять безкоштовно, для старших дітей - 15 гривень.

Крім того, у вихідні цілий день городяни можуть гуляти на ВДНГ (10:00-22:00, проспект Глушкова, 1), де обіцяють танці, пісні, концерт поп-виконавців, млинці, п'ятиметрове опудало зими, каток, тюбінгові гірки. Вхід вільний.

У Парку "Феофанія" (вулиця Академіка Лебедєва, 32), як і в Пирогово, в суботу та неділю початок свята з 13:00. На гостей чекають розваги для людей різного віку: атракціони, концертна програма, хороводи навколо багаття. Анімаційна програма для маленьких відвідувачів, майстер-класи в теплому будиночку. Частування стравами української кухні: млинці і вареники з різними начинками, їжа-гриль, трав'яний чай. Вхід на свято вільний, в парк - 30 грн (діють знижки на вхід для пільгових категорій населення).

У парку "Київська Русь" (Копачів, Обухівський район Київської області) Масляну святкуватимуть з дотриманням стародавніх традицій (початок з 13:30) - яскрава програма з вогненним шоу (субота), катання на конях, кінне шоу, ігри та конкурси. Частування різноманітне, в тому числі і млинці з різноманітними наповнювачами. Тут обіцяють спалити найбільше в Україні опудало Масляної. Вхід для дорослих - 250 гривень, для пенсіонерів і студентів - 150 гривень, для школярів - 80 гривень (дошкільнята входять вільно).

У "Мамаєвій слободі" (вулиця Донця, 2) на свято чекають гостей з 12:00 і до вечора. У поселенні святкують Колодій по-козацьки, запропонують вареники, сирники, млинці, бабки, запечені яблука з сиром, хмільні і гарячі напої - медовуху, вишняк, аналог козацького глінтвейну, обіцяють музичні номери і трюки на конях. Буде відкрито і ярмарок сувенірів від ремісників. Вхід для дорослих - 120 гривень, для школярів, студентів та пенсіонерів-100 гривень, для інших пільговиків - безкоштовний.

Також читайте в матеріалі "Апострофа", як не похитнути своє здоров'я на Масляну, вживаючи багато млинців.