RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Не йдеться про заборону УПЦ МП: що означають обшуки в Лаврі

Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві. Це є абсолютно законними діями, бо за умови вчинення кримінальних правопорушень держава абсолютно нічим не обмежена.

Про це в етері Апостроф TV розповів політичний експерт Генадій Дубов.

Читайте також: СБУ проводить обшуки не лише в Києво-Печерській Лаврі, а й на території Корецького Свято-Троїцького монастиря на Рівненщині

"Мова йде про певну превентивну роботу. Ми бачили повідомлення, що дійсно окремі служителі УПЦ були затримані, в них проводилися обшуки, були знайдені певні речі та документи, які могли свідчити про їх особисту державну зраду. Треба розуміти, що так в Україні діє свобода совісті, і держава не має втручатися у справи церкви. Але це невтручання не означає суцільне невтручання. Мова йде про те, що держава не має визначати, хто має кому молитися, які мають бути святі, хто кого наслідує, підкоряється тощо. Всі церковні ієрархії та порядки знаходяться поза межею регулювання державою", - наголосив політичний експерт.

Дубов підкреслив, якщо мова йде про вчинення кримінальних правопорушень, тоді держава абсолютно нічим не обмежена.

"Відповідно, мова не йде про порушення свободи совісті, яка гарантована нашою Конституцією. В цьому сенсі, якщо СБУ проведе обшуки і щось знайде або не знайде, вже від цього будуть відштовхуватися слідчі, щоб прийняти відповідні рішення. Треба розуміти, що не варто всіх грести під одну гребінку. І кожен, хто дійсно своїми конкретними діями сприяє ворогу або готує певні диверсійні заходи, він має понести за це відповідальність. Але на сьогоднішній день мова не йде про заборону в цілому цієї організації. Тому що всі бачать, що дуже багато священнослужителів цієї церкви і гуманітарною діяльністю займаються та мають повністю проукраїнську позицію. Тому слід розрізняти. Не варто лише по факту належності до певної організації відповідно зачисляти людей до зрадників. І СБУ поводять себе дуже коректно, на мою думку. Підкреслено, що обшуки проводяться за участю церковних діячів. Києво-Печерська Лавра є святим місцем для кожного християнина. І в цьому плані, чим менше шуму буде в процесі, і чим більше результатів по факту, тим краще", - розповів політичний експерт.

Наостанок Дубов наголосив, якщо винуваті там існують, вони понесуть відповідальність.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як Лавра опинилася в оренді в УПЦ МП.