RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Вимагали гроші за закриття справи" - з'явилися шокуючі подробиці про видачу росіянина, який воював за Україну

В Україні з інгуша Тимура Тумгоєва вимагали гроші за закриття кримінальної справи.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав журналіст Юрій Бутусов.

За його словами, у справі Тумгоєва немає жодної довідки, яка б підтверджувала його приналежність до ІДІЛ. Є запит Інтерполу, написаний ФСБ РФ, і все. І на цій підставі "терориста" Тумгоєва тримали рік у в'язниці, і тепер поспішно видали.

Також він припускає, що в діях конкретних співробітників прокуратури, СБУ та міграційної служби, які відповідали за екстрадицію, є корисливий умисел. "Допущено процесуальне порушення - начальник відділу прокуратури Харківської області не повідомив адвоката Тумгоєва про його видачу в РФ, і зірвав таким чином розгляд касації на рішення апеляційного суду", - підкреслив Бутусов.

Він також повідомив, що відомо хто несе відповідальність в прокуратурі і СБУ Харківської області за видачу Тумгоева. Ці люди викликані на допит. "Тумгоєв говорив, що з нього вимагали гроші за закриття справи. Ці питання будуть задаватися. Імена цих людей будуть опубліковані, і буде встановлена їх міра відповідальності", - сказав автор поста.

Бутусов підтвердив, що Тумгоєв дійсно був на фронті в складі добровольчого підрозділу, але недовго. І співробітник СБУ знав це напевно.

На думку журналіста, видача Тумгоева - це кримінальний злочин, який має розглядатися в суді.

"Ті, хто видавав прекрасно розуміли всю хиткість своїх дій, і пішли на порушення процедури усвідомлено. Вони повинні відповісти за свої дії, це, з моєї точки зору, як мінімум, може бути підставою для підозри у службовій недбалості, що призвела до тяжких наслідків. За це передбачена санкція терміном до 7 років позбавлення волі. Це як мінімум, якщо не буде даних, що Тимура видали за гроші або за змовою з РФ ", - сказав Бутусов.

Він повідомив, що розслідування і збір даних будуть завершені мінімум через два тижні. Інспекція Генпрокуратури працює чітко, ніяких претензій немає, все робиться професійно. Є надія на отримання швидких результатів.

"На жаль, на даний момент ніякої інформації про стан Тумгоева немає. Росія це не Україна, там на права людини всім глибоко наплювати, і зрозуміло, якихось контактів з Тумгоевим зараз немає", - резюмував Бутусов.

Як повідомляв "Апостроф", Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість", яка могла привести до помилкової екстрадиції в РФ інгуша Тимура Тумгоєва.