RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

27 березня

26 березня

Всі новини

Путінське ТБ показало визнання "українського підполковника" про підготовку вибухів у Криму: відео

Російський телеканал "Росія 24" показав інтерв'ю з "українським підполковником" Георгієм Абділлаєвим про його підготовку диверсій в Криму у 2016 році.

Про це повідомляє "РБК".

Людину, яку назвали колишнім підполковником української армії, затримали на кордоні Брянської області. На відеозаписі він розповідає про обставини підготовки терактів в Криму. Однак обставини зйомки в сюжеті не розкриваються. Показання на камеру, як стверджує "Росія 24", дає підполковник у відставці спецрезерву Головного управління розвідки Міністерства оборони України Георгій Абділлаєв. Коли було зроблено запис, не уточнюється.

У 2016 році ФСБ повідомляла про затримання групи українських диверсантів, які намагалися прорватися на півострів.

"Мені відомий співробітник спецрезерву ГУР МО України майор Буданов Кирило Олексійович, 1986 року народження, який брав участь в спецопераціях ГУР в зоні АТО. Завдання він отримував особисто від Шаповалова або від Громова. На мою думку, з урахуванням посадових обов'язків, підготовки та обізнаності в спецзадачах української військової розвідки Громов і Шаповал були керівниками і організаторами в серпні 2016 року спецоперації в Криму. А Буданов був одним з виконавців планованої диверсії", - сказав Абділлаев, а також додав, що дає показання "без жодного психічного і фізичного впливу з боку".

Як уточнює "Росія 24", мова йде про начальника відділу спецрозвідки ГУР України Олександра Громова і про главу спецрезерву ГУР Максима Шаповалов. У червні 2017 року Шаповал загинув в Києві в результаті вибуху бомби, закладеної в салон автомобіля. Прокуратура України класифікувала вибух як теракт.

За словами Абділлаєва, затримання українських диверсантів в 2016 році в Криму він обговорював з колишнім командиром Ігорем Тарасюком.

"Приблизно у вересні 2016 роки я від Тарасюка дізнався про те, що власна безпека ГУР МО України веде розгляд відносно полковника Громова через події в Криму. В зв'язку з цим я зробив для себе висновок, що Громов А. Н. брав участь в розробці спецоперації в серпні в Криму і безпосередньо керував нею", - стверджує він.

Абділлаєва затримали через опір співробітникам поліції. Але в ФСБ кажуть, що безпосередньої участі в підготовці диверсій на території Криму він не приймав, тому його депортують в Україну.

Однак Міністерств оборони України назвало фейком заяви російської сторони про те, що військові готували теракт в Криму.

Нагадаємо, 10 серпня 2016 року ФСБ повідомила про запобігання в Криму терактів, які, за даними відомства, готували спецпідрозділи Міноборони України. Зокрема, російська спецслужба стверджувала, що в ніч на 8 серпня українські диверсанти зробили кілька спроб прориву в Крим, які прикривалися "масованим обстрілом з боку суміжної держави і бронетехнікою збройних сил України". В ході затримання загинув співробітник ФСБ і російський військовослужбовець. На місці бою було знайдено 20 саморобних вибухових пристроїв сумарною потужністю понад 40 кілограмів в тротиловому еквіваленті.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі викрили нахабний фейк росЗМІ з приводу глави МЗС Канади українського походження. Російський "Перший канал" присвятив окремий сюжет міністру закордонних справ Канади українського походження Христі Фріланд, стверджуючи, що вона намагалася приховати співпрацю її діда з нацистами. Це виявилося неправдою.