RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Вчені виявили "ген шизофренії"

Вчені вперше виявили ген, однозначно пов'язаний з розвитком шизофренії. Про повідомляє Lenta.ru.

Групі дослідників з США вдалося знайти у шизофреніків варіант гена, дію якого пояснює біологічні коріння шизофренії. Для цього генетики і психіатри зібрали величезну базу даних по 65 тисячам осіб з 30 країн і почали шукати генні мутації з найсильнішою зв'язком з шизофренією.

Одним з кандидатів був варіант гена C4, який відповідає за вироблення білка, який відзначає патогенні мікроорганізми для подальшого знищення їх імунною системою. Однак C4 також застосовується у синаптичному прунінгу - видаленні надлишкових зв'язків у мозку для посилення найбільш часто використовуваних "шляхів". Відбувається прунінг під час статевого дозрівання.

Експерименти на мишах показали, що посилена експресія C4 дає більш інтенсивне "підстригання" синапсів, що, як вважають вчені, підвищує ймовірність розвитку шизофренії.

Нову гіпотезу підтверджує і факт відносно невеликої кількості синапсів у корі головного мозку у дорослих хворих на шизофренію. Ймовірно, аномальна експресія C4 впливає і на імунну систему хворих на психічний розлад.

Нове відкриття дало медикам надію створити більш ефективні ліки для лікування і навіть профілактики шизофренії (шляхом запобігання зайвого синаптического прунінгу). Сучасні препарати в основному націлені на купірування симптомів хвороби - марення і галюцинацій.

Нагадаємо, раніше американські вченні з'ясували, що надмірний щоденний сон шкодить людському організму і сильно впливає на розумові здібності людини.