RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Конфлікт з Угорщиною через закон про освіту: спікер Ради зробив важливу заяву

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що в сьому статтю Закону "Про освіту" не будуть внесені зміни.

Про це повідомляє прес-служба Апарату ВР.

За словами Парубія, у нього відбулася розмова з представником Венеціанської комісії, під час якої було погоджено, що сьома стаття закону "Про освіту" змінюватися не буде і залишиться в прийнятій редакції.

Під час свого виступу Парубій зазначив, що прийняттю закону передувало проведення круглих столів, учасники яких не могли знайти спільне рішення.

"Тому при розгляді закону про освіту було створено робочу групу, завдяки чому змогли вийти на компромісне формулювання, яке з одного боку, захищає мову нацменшин, а з іншого - робить обов'язковою умовою для всіх вивчення державної мови", - заявив він.

Нагадаємо, 28 вересня в Україні вступив в силу закон "Про освіту", який передбачає 12-річну освіту в школі і підвищення ролі української мови. Проти нового закону категорично виступила Угорщина.

Статтею 7 Закону визначено, починаючи з 1 вересня 2018 року дошкільну і початкову освіту діти можуть отримувати мовою нацменшини, при цьому паралельно вивчаючи державну мову. З 5-го класу діти починатимуть навчатися державною мовою, а мова національної меншини вивчатиметься як окрема дисципліна. Якщо мова нацменшини відноситься до мов Європейського Союзу, то на ньій можливо викладання однієї або декількох дисциплін.

Як повідомляв "Апостроф", Венеціанська комісія озвучила свої претензії з приводу українського закону про освіту.