RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скандал навколо українського закону про освіту: Венеціанська комісія озвучила свої претензії

У п'ятницю, 8 грудня, Венеціанська комісія оприлюднила висновок щодо Закону України "Про освіту", зокрема, щодо викладання державною мовою і мовами національних меншин.

Про це повідомила прес-служба Ради Європи, передає "Укрінформ".

Так, комісія рекомендує змінити статтю 7 і зробити її більш збалансованою. Серед іншого, у висновку комісії зазначається, що формулювання "спірної" статті закону про освіту дещо відрізняється від проекту, за яким проходили консультації з нацменшинами.

На думку "венеціанки", "точний обсяг гарантій освіти мовами меншин, в основному обмежений початковою освітою, що не зрозуміло".

Крім того, автори висновку звертають увагу, що на сьогоднішній день законодавство "дозволяє істотно змінити попередній мовний режим, створивши систему, орієнтовану на обов'язкове використання української мови як мови навчання", і стурбовані як можливим звуженням навчання на мовах нацменшин, так коротким, на їхню думку, терміном реалізації нових правил. Останнє, йдеться у висновку, може відобразитися на якості освіти.

Що стосується середньої освіти, то в цьому питанні Венеціанська комісія бачить можливість для гнучкого підходу: діючий закон про освіту - рамковий документ, а майбутній закон про загальну середню освіту, який ще повинен бути прийнятий, міг би передбачати більш детальні і збалансовані рішення, і заспокоїти тих, хто стурбований змінами.

Як відомо, згідно з новим законом про освіту, особам, які належать до нацменшин, гарантується право на навчання в комунальних навчальних закладах для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини.

Якщо дитина належить до національної меншини, то в дитячому садку і початковій школі вона може вивчати на своїй мові якусь кількість предметів.

А з 5 класу, якщо мова йде про офіційні мови ЄС - "одну або декілька дисциплін". А якщо мова не йде про офіційну мову ЄС, наприклад про російську, то лише мову і літературу своєї меншини.

Як повідомляв "Апостроф", днями Угорщина знову зажадала відкликання скандального закону про освіту, пообіцявши в цьому випадку відновити міжнародну підтримку України.