RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Космічний апарат вперше записав і передав на Землю звуки Марса: опубліковано аудіо

В кінці минулого місяця космічний апарат InSight успішно приземлився на поверхню Марса і вже передав перший в історії аудіозапис з планети.

Про це повідомляється на офіційному сайті NASA.

Як зазначається, за всю історію людство намагалося опустити на Червону планету 21 апарат, але InSight виявився лише восьмим, з яким все пройшло успішно.

Крім того, InSight - перший апарат, який спеціалізується на вивченні сейсмологічної активності Марса.

Але перше, чим InSight вписав себе в історію дослідження Червоної планети, зовсім не відноситься до сейсмології. Саме InSight вперше записав і передав на Землю звуки Марса. Якщо точніше, звук вітру.

Також підкреслюється, що захоплення звуку не було запланованим. InSight використав не мікрофони, а датчик тиску повітря і сейсмометр, щоб виміряти коливання, викликані звуковими хвилями. Але вийшло, що було отримано перший в історії аудіозапис з Марса. За оцінками датчиків, швидкість вітру під час запису становила близько 5-7 м/с.

Відзначимо, що вчені радять при прослуховуванні використовувати навушники або систему з сабвуфером, тому що тональність звуку досить низька.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", вчені Національного аерокосмічного агентства США NASA оприлюднили знімок газового гіганта Юпітера і його супутника Іо.