RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Схоже на новий орган: вчені розповіли про цікаву знахідку в організмі людини

Вчені з німецького Університету Дуйсбург-Ессен виявили раніше невідому мережу дрібних кровоносних судин всередині людських кісток.

Про це повідомляє видання Science Alert.

Зазначається, що нове відкриття може привести до переосмислення структури і функції базової анатомії скелета. Воно допомагає пояснити, яким чином ін'єкції медикаментів в кістковий мозок сприяють поширенню лікарських препаратів по всьому організму.

За словами вчених, ці канали, названі транскортікальнимі судинами (англ. Trans-cortical vessels), допомагають крові і імунним клітинам швидко проникати в різні органи і частини тіла.

"Це дійсно несподівано - знайти нову анатомічну структуру, яка не була описана ні в одному підручнику в 21 столітті", - заявив молекулярний імунолог Маттіас Гюнцер.

У надзвичайних ситуаціях, наприклад на поле бою, лікарі часто не встигають або не можуть швидко знайти вену, тому вони роблять ін'єкції прямо в кістку. Відомо, що це рятувало життя серйозно поранених солдатів, проте тільки зараз стало відомо про анатомічну структуру, завдяки якій така медична допомога надавалася ефективною.

Для виявлення судин дослідники використовували етілціннамат - хімічна речовина, що знебарвлює кістки і робить їх прозорими. Вони обробили їм кістку мишей, яку потім вивчили за допомогою світлової флуоресцентної і рентгенівської мікроскопії. Вчені виявили кілька сотень судин, що проходять через кісткову речовину. За оцінками, через них протікають 80 відсотків артеріальної і 59 відсотків венозної крові.

Подібну систему більш товстих кровоносних судин знайшли і у великогомілковій кістці людини, однак для визначення їх функції будуть потрібні додаткові дослідження.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені виявили "вимикач" смертельної хвороби.