RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Вчені виявили в Чумацькому Шляху таємничу темну матерію

Вчені виявили в галактиці Чумацький Шлях "рвані діри", які, за їхніми припущеннями, були утворені темною матерією.

Про це повідомляється в доповіді, представленій в ході форуму Американського фізичного товариства (APS) в Денвері.

Так, були представлені знімки одного з найдовших зіркових потоків галактики GD-1, де можна помітити проміжок з порушеним потоком світил у вигляді "рваної рани".

Астрономи Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики уточнили, що на цьому проміжку розподіл зірок порушено таким чином, немов галактика "пробита" невідомим "снарядом".

"Ми не можемо пов'язати цей "снаряд" ні з одним спостережуваним випромінюючим об'єктом, він набагато масивніше зірки, щось рівня мільйона сонць. Зірок такої маси не буває, це можна виключити. А якщо це чорна діра, то вона повинна бути надмасивної чорною дірою - на зразок тієї, що розташована в центрі нашої Галактики", - зазначила доповідачка групи вчених.

Вона розповіла про припущення, що такий проміжок могла залишити темна матерія - форма речовини, яку неможливо побачити, але при цьому вона відчутно впливає на формування структури Всесвіту.

Як повідомляв "Апостроф", раніше американське космічне агентство NASA опублікувало вражаючий знімок Всесвіту, що складається зі 7,5 тисяч фрагментів, який знімали протягом 16 років.