RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

SpaceX запустить найбільший в світі космічний корабель: фото і подробиці

Компанія SpaceX планує провести перший комерційний старт свого космічного корабля Starship (раніше - Big Falcon Rocket) вже через два роки.

Про це повідомив віце-президент компанії Джонатан Хофеллер, передає "Naked Science".

Starship - найпотужніша в історії SpaceX ракета і найбільший в світі космічний корабель, призначений для польотів на Місяць і Марс, а також для міжконтинентальних перельотів в межах нашої планети. Сім двигунів Raptor будуть приводити в дію Starship, а 31 - Super Heavy.

"Ми ведемо переговори з трьома різними клієнтами, мова вже йде про першу місію, - заявив він. - Це все телекомунікаційні компанії".

Верхня ступінь Starship і ракетний прискорювач Super Heavy можуть перевозити вантаж до 20 тисяч кілограмів на геостаціонарну орбіту або понад 100 тисяч кілограмів на низьку навколоземну орбіту. Крім того, оснащена дев'ятиметровим головним обтічником система запуску буде використовуватися не тільки для доставки екіпажу на Місяць і Марс, але і для відправки супутників на орбіту.

Як підкреслив Хофеллер, компанія має намір провести декілька тестових польотів Starship (скільки саме, він не уточнив), щоб продемонструвати клієнтам систему запуску і переконати їх в надійності місії.

У квітні SpaceX вперше випробувала прообраз свого космічного корабля. Хофеллер пообіцяв, що наступні тести, які, за його словами, проведуть в найближчі місяці, будуть ще грандіозніше. При цьому випробувальний некомерційний політ до орбіти може відбутися до кінця цього року.

Мета компанії - в результаті замінити використовувані сьогодні Falcon 9 і Falcon Heavy багаторазовим прискорювачем Super Heavy і верхнім ступенем Starship.

"Falcon 9 і Falcon Heavy будуть існувати до тих пір, поки вони будуть затребувані серед наших клієнтів. Однак буде здорово, якщо вони втратять актуальності внаслідок того, що з'явиться більше привабливий продукт за вигіднішою ціною", - додав Хофеллер.

За його словами, ціни на запуски надалі будуть тільки падати завдяки можливості багаторазового використання апаратів.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", ракету Falcon 9 запустили в космос з найдорожчим вантажем в історії.