RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

На дні Балтійського моря знайшли корабель часів Колумба і да Вінчі: фото і відео

Вчені виявили в Балтійському морі судно, яке практично ідеально збереглося і було побудоване близько 500 років тому.

Про це повідомляє "Naked Science".

Археологи датували корабель епохою Відродження: приблизно кінцем 15 - початком 16 століття, часом Христофора Колумба і Леонардо да Вінчі.

Точне походження корабля невідомо. У той час далеко не всі судна мали свої назви: поки що корабель умовно позначили як Okänt Skepp, що шведською мовою означає "Невідомий корабель".

"Відчуття таке, ніби воно затонуло вчора - щогли на місці, корпус не пошкоджений", - говорить морський археолог Родриго Пачеко-Руїз (Rodrigo Pacheco-Ruiz) з дослідницької компанії MMT.

На головній палубі дослідники виявили майже неймовірну знахідку - човен, який використовували для переправи екіпажу з корабля на берег і назад.

Перші натяки на те, що на великій глибині знаходиться раніше невідоме судно, з'явилися в 2009 році, коли гідролокатор виявив щось незвичайне. Як виявилося, мова йде про досить великий для свого часу корабель: його довжина може досягати близько 18 метрів - трохи менше, ніж мав флагман Колумба, каракка "Санта-Марія". Крім човна, на кораблі можна бачити і інші непогано збережені приналежності, зокрема знаряддя. На думку фахівців, це стало можливим завдяки умовам крижаного Балтійського моря.

Незважаючи на наявність зброї, мова, ймовірно, йде про торгове судно. У майбутньому вчені мають намір повернутися на місце знахідки і більш детально дослідити корабель. Втім, вже отриманий матеріал обіцяє стати багатою їжею для роздумів.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", біологи з США відкрили новий вид глибоководних акул, довжина яких сягає всього 15 сантиметрів.