RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Вчені зробили гучну заяву щодо стародавніх останків Homo sapiens: фото знахідки

Вчені провели дослідження знайденого зразка людського черепа і він належав найдавнішій людині нашого виду за межами Африки.

Про це повідомляє журнал Nature.

Частину черепної кістки археологи виявили ще 40 років тому в печері Апідіма на західному узбережжі Греціі. Зокрема, в 1970-х розкопки в Апідіме, під нинішнім Ареополісі, виявили часткові останки, які могли належати шести-восьми людям епохи плейстоцену. Зразок Apidima 2 вдалося визначити як фрагменти черепа неандертальця і датувати віком 170 тисяч років. Зразок Apidima 1 ретельному вивченню не піддавався і також вважався неандертальським, не привертаючи особливої уваги антропологів.

Однак аналіз, який провела команда дослідників з Греції і Німеччини, показав достовірні дані тільки зараз. Вчені використовували комп'ютерну томографію і з фрагментів реконструювали 3D-модель задньої частини черепа. Вона виявилася закруглена, що характерно для представників Homo sapiens, а ніяк не для неандертальців з їх витягнутими - в порівнянні з нашими - черепними коробками. Експерти провели датування зразка уран-свинцевим методом, визначивши його вік в 210 тисяч років.

Нагадаємо, не так давно найдавнішими останками людей за межами Африки були названі зразки віком близько 170 тисяч років, знайдені в Ізраїлі. Разом з тим генетичні дані вказують, що перший вихід наших предків в Євразію відбувся ще 220 тисяч років тому. Так що грецька знахідка повністю вкладається в сучасні уявлення про стародавні міграції сапієнсів.

Мабуть, Apidima 1 відноситься до періоду першої спроби сапієнсів закріпитися в Євразії - спроби не надто вдалої, після якої тут знову запанували неандертальці. Від тієї хвилі збереглися лише кам'яні знаряддя і кістки, поверх яких виявляються лише неандертальські останки.

Як повідомляв "Апостроф", американські дослідники виявили в долині Аваш в Ефіопії хребці представника роду австралопітеків, які добре збереглися. Люди мещкали в Східній Африці приблизно чотири мільйони років тому.