RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Астрономи знайшли унікальну планету з дивацтвами: відео

Група астрономів з США виявила газовий гігант, який рухається навколо зірки по дивній орбіті.

Дослідження про це було опубліковано в Astronomical Journal, автором його є команда професора Ендрю Говарда.

Зазначається, що виявлений газовий гігант HR 5183 b рухається навколо своєї зірки по нез'ясовно витягнутій орбіті, надовго віддаляючись в далекі області системи.

"Ця планета не схожа ні на одну з планет Сонячної системи та ні на одну з відомих екзопланет. Інші планети, що знаходяться так далеко від своїх зірок, мають дуже маленький ексцентриситет, тобто рухаються практично по рівних кругових орбітах. Великий ексцентриситет цієї екзопланети вказує на якісь особливості в її формуванні або еволюції", - розповіла астрофізик Каліфорнійського технологічного інституту Сара Блант

Для дослідження планети вже були використані каліфорнійська, техаська і гавайська обсерваторії. Було виявлено, що вказаний газовий гігант проходить повне коло по орбіті за 45-100 років, і більшу частину проводить на далеких межах системи.

Дослідники висунули гіпотезу, що високий ексцентриситет став результатом випадкових гравітаційних взаємодій з іншою планетою порівнянних розмірів. У Сонячній системі також був подібний епізод - вважається, що до зародження життя на Землі Юпітер викинув велику планету за межі системи.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені NASA знайшли в даних знятого з досліджень космічного телескопа Kepler зірку-білий карлик, якого не може існувати в природі.