RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Телескоп NASA знайшов "неможливу" зірку: в чому її особливість

Вчені NASA знайшли в даних знятого з досліджень космічного телескопа Kepler зірку-білий карлик KIC 8145411, якого не може існувати в природі.

Про це повідомляється в журналі The Astrophysical Journal Letters.

Згідно з представленими даними, карлик є компонентом подвійної системи з сонцеподібною зіркою по сусідству, а унікальність його в тому, що його маса в три рази нижче допустимої і його місцезнаходження в подвійній системі неможливо пояснити відомими фізичними законами.

"Типовий карлик на третину "легше" Сонця і є результатом еволюції невеликих одиночних зірок, проте деякі з виявлених мають набагато менші маси: від 0,15 до 0,3 сонячних. Щоб залишити після себе настільки маленьке ядро, маса вихідної зірки-попередника також повинна бути дуже низькою. Але це створює проблему: такі зірки, перш ніж вичерпають запас палива і почнуть скидати зовнішні шари, проживуть довше, ніж поточний вік Всесвіту", - йдеться в статті.

На думку дослідників, можливо, вплив іншої зірки зменшив масу карлика, знімаючи зовнішні шари за рахунок магнітного поля, однак при цьому сценарії він повинен був бути ближче до цієї зірці в десять разів.

"Поки що жоден із запропонованих нами сценаріїв не може повністю і точно пояснити існування білого карлика такої низької маси в такій системі", - відзначають автори статті.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені назвали точний період часу, через який Сонце вибухне, поглине довколишні планети і стиснеться до розмірів білого карлика.