RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Немає ніякого життя: на Землі виявили "абсолютно мертве" місце

Дослідники знайшли в Африці місце з унікальними природними умовами, в яких не можуть вижити ніякі живі істоти.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Science Alert".

Раніше вважалося, що в одному з найбільш екстремальних місць в світі - геотермальних джерелах Даллол в ефіопській западині Данакиль - можуть жити принаймні бактерії. Однак додаткові дослідження показали, що попередні докази були помилковими. Сліди бактерій з'явилися через лабораторне забруднення і залишки бактерій, занесених людьми під час наукових і туристичних експедицій.

Місцевість навколо джерел вважається найспекотнішим місцем на Землі, вона покрита озерами з гіперкіслотною і гіперсолоною водою яскравих кольорів. Під їх поверхнею розташовується вулкан, який випускає хмари токсичного газу.

Вчені впевнені, що результати їх дослідження говорять про те, що активного природного мікробного життя в системі озер Даллол годі й шукати.

"Ми визначаємо два основних фізико-хімічних бар'єри, які перешкоджають процвітанню життя навіть при наявності рідкої води на Землі і, можливо, в інших місцях. Не дивлячись на те, що наявність рідкої води на поверхні планети є широко визнаним критерієм для її населеності", - пояснили дослідники.

Ці бар'єри - високий рівень магнію, який здатний руйнувати клітини будь-якого типу, а також смертельна комбінація підвищеної кислотності і вмісту солі - молекулярна адаптація в умовах одночасно вкрай низького pH і високих концентрацій солей неможлива.

Як раніше повідомляв "Апостроф", приблизно мільярду людей доведеться покинути свої будинки через загрозу всесвітнього потопу.