RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Вчені показали детальну карту замерзлого континенту під Антарктидою

Вчені уточнили кордону і висоту материка під льодами Антарктиди.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Nature Geoscience.

Експерти зробили нове картографічне відкриття, яке показало гори, долини і каньйони, приховані під льодами Антарктиди. Також завдяки цьому можна скласти прогноз майбутньої втрати льоду.

Замерзлий південний континент може виглядати досить плоским і безликим зверху. Але під крижаним шаром, який накопичувався протягом багатьох століть, існує давній континент, який дуже схожий за будовою з нашими основними материками. І ця текстура виявляється дуже важливою для передбачення того, як і коли лід буде танути і які області льоду найбільш уразливі при потеплінні.

Нова карта НАСА, названа BedMachine Antarctica, поєднує в собі вимірювання руху льоду, сейсмічні вимірювання, щоб створити найбільш детальну карту материка, прихованого під льодами Антарктики.

"Використовуючи BedMachine для збільшення масштабу окремих секторів Антарктики, ви виявите важливі деталі, такі як опуклості і западини під льодом, які можуть прискорити, сповільнити або навіть зупинити відступ льодовиків", - сказав Матьє Морлігем, вчений, який вивчає систему Землі в Університеті Каліфорнія, провідний автор нової статті.

Як повідомляв "Апостроф", на сході Антарктиди сталася НП: від льодовика Еймері відколовся найбільший за 50 років айсберг, вага якого близько 315 мільярдів тонн.