RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені виявили останки лісів, які росли майже 400 мільйонів років тому: фото

У США, в гірському кар'єрі на хребті Катскілл в штаті Нью-Йорк були виявлені скам'янілі останки стародавнього лісу, знахідка датована віком 386 млн років - кінцем девонського періоду.

Про це вчені з США повідомляють в статті, опублікованій в журналі Current Biology.

Так, коріння голонасінних рослин вдалося ідентифікувати серед скам'янілостей.

За словами Вільяма Штейна і його колег, знахідка відсуває час появи перших лісів на мільйони років в минуле.

Останки древніх рослин знаходять в кар'єрі пісковиків під Каїром, штат Нью-Йорк, ще з 1960-х, однак деякі зразки стали видимі через ерозію лише зараз.

Вчені ідентифікували там фрагменти коренів археоптерис (Archaeopteris), і ранніх папоротніковідних Eospermatopteris, а також ще один невідомий рослина. Археоптерис, за словами вчених, дали "початок майбутнім сучасним лісах", вони одними з перших на планеті, відрощували довге коріння для всмоктування води і мінеральних речовин.

Також вчені розповіли, що поруч з останками стародавнього лісу виявили скам'янілі кістки пізнедевонської риби - мабуть на цій території раніше була водойма. Багато в чому, це і стало причиною, чому унікальні зразки стародавнього лісу збереглися.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на Близькому Сході археологи знайшли рідкісний артефакт - старовинні намиста зі справжніх людських зубів, віком близько 9 тисяч років.