RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Мумія заговорила: вчені відтворили голос давньоєгипетського жерця, аудіо

Вчені відтворили голос давньоєгипетського жерця на ім'я Несьямун, який жив за часів правління фараона Рамзеса XI між 1099 і 1069 роками до н.е. і був муміфікований після смерті.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на журнал Scientific Reports.

Міжнародна команда дослідників з Лондонського університету, Йоркського університету, музеїв і галерей Лідса, Лондонського королівського холлоуейского коледжу зімітували голос 3000-річної давнини. Для цього були використані медичні сканери, технологія 3D-друку і електронна гортань. Вся ця техніка дозволила відтворити один звук - щось середнє між голосними в англійських словах "bed" і "bad".

Відзначають, що зловісний тон може бути не повністю схожий на голос Несьямуна, оскільки за 3000 років його язик втратив більшу частину своєї маси.

"Ми відтворили вірний звук, виходячи з нинішнього стану мумії, але ми не очікуємо точної відповідності мови, з огляду на поганий стан язика", - сказав співавтор дослідження Девід М. Говард.

Автори роботи відзначають і те, що тільки однієї моделі недостатньо для синтезу цілих слів або пропозицій. Однак перший крок в цьому напрямку вже зроблений.

Що стосується самого Несьямуна, то його статус був визначений з написів, знайдених на саркофазі в усипальниці. Саме ці тексти дозволили встановити, що він був не тільки єгипетським жерцем, але і писарем. Ймовірно, ритуальним обов'язком Несьямуна в храмі було спів і бесіди з богами.

Наприклад, один з написів на його труні висловлює "бажання бачити і звертатися до богів, як він це робив в своєму трудовому житті. Тепер він може звернутися до всіх нас".

"Немає нічого більш особистого, ніж чийсь голос. Почути голос з таких давніх часів - це досвід незабутній. Завдяки новому методу такі історичні персонажі, як Несьямун, оживають. Цей метод може бути використаний, щоб допомогти людям краще вивчити історичну спадщину", - поділився співавтор дослідження Джон Скофілд, археолог з Йоркського університету.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Єгипті поблизу міста Луксор археологи знайшли 20 стародавніх дерев'яних саркофагів, в яких, ймовірно, поховані священики.