RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У Єгипті виявили древні саркофаги з кольоровими малюнками: фото унікальних знахідок

У Єгипті поблизу міста Луксор археологи знайшли 20 стародавніх дерев’яних саркофагів, у яких, ймовірно, поховані священники.

Про це повідомляє BBC.

Єгипетська влада вважає, що це "одне з найбільших і найважливіших" відкриттів за останні роки.

"Єгипетські археологи виявили 20 стародавніх трун у фіванському некрополі Асафіф на західному березі річки Ніл поблизу міста Луксор. Саркофаги були розміщені у два шари", - йдеться в повідомленні.

Більшість поховань датуються періодом пізнього періоду Стародавнього Єгипту (664-332 рр. до н.е.). Однак є також поховання з попередньої 18-ї династії (1550-1292 рр. до н.е.), яка була першою з Нового царства і включала знаменитих фараонів: Ахмоза, Хатшепсут, Тутмос III, Аменхотеп III, Ехнатон і Тутанхамон.

Науковці припускають, що місце для поховання єгиптяни обрали невипадково. Адже у 1070 році до нашої ери Єгиптом керували первосвященники, і саме тут вони жили.

"Люди у гробницях, швидше за все, були священниками та дружинами священників", – додають історики.

Крім того, 3000 років тому єгиптяни відмовлялися від традиційних окремих гробниць і ховали небіжчиків у так званих "комунальних", як і у цьому випадку.

Як повідомляє "Апостроф", в Сакарі поблизу некрополя вчені виявили поховання, які можуть належати робітникам чи людям середнього класу.