RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

"Висушена" планета: вчені показали карту Землі без морів і океанів

Співробітник Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Джеймс О'Донохью опублікував анімовану модель Землі, на якій з її поверхні поступово зникає вода.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Naked Science.

Для створення цієї моделі О'Донохью використав ролик NASA від 2008 року, який створив фізик і аніматор Хорас Мітчелл, доповнив його, оновив і додав лічильник, що показує зниження рівня Світового океану.

За словами вченого, модель "висушеної" Землі дає нам уявлення про те, як виглядав світ в дуже давні часи.

"Через останній льодовиковий період частина води з океану виявилася замкнутою у вигляді льоду на полюсах планети. До цього існували сухопутні мости, які дозволяли людям мігрувати, а коли льодовиковий період закінчився, вода нечебто скріпила їх", - пояснив О'Донохью.


На відео видно, як поступово відходить вода, оголюючи невидимі ділянки морського дна - континентальні шельфи, схили і підйоми. Зокрема, на позначці 3000 метрів нижче рівня моря оголюється Серединно-океанічний хребет, що тягнеться на 7 тисяч кілометрів в довжину. Коли лічильник показує 6000 метрів нижче рівня моря, зникає більша частина всіх океанів. Останньою зникає Маріанська западина в західній частині Тихого океану, яка остаточно міліє при 11 тисячах метрів нижче рівня моря.

Як повідомляв "Апостроф", міжнародній команді вчених вдалося зняти на камеру процес з'єднання і роз'єднання найдрібніших частинок хімічного елемента - атомів.