RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Шанс є: вчені розповіли, як людство може виявити позаземні цивілізації

На даному етапі розвитку технологій люди навряд чи зможуть виявити сигнали інших цивілізацій з космосу, проте деякі шанси все ж є.

Про це заявив російський вчений астрофізик Олександр Панов, передає "РІА Новини".

Панов - керівник науково-культурного центру SETI при раді з астрономії РАН. Проект SETI спрямовано на пошук позаземного розуму і встановлення з ним контакту. Початок проекту датують 1959 роком, коли в авторитетному журналі Nature була опублікована стаття Джузеппе Коккони і Філіпа Моррісона "Пошуки міжзоряних повідомлень".

На думку Панова, зараз людство не має апаратури, яка дозволила б виділити із загального "шуму" сигнали радіо- і телемовлення будь-якої позаземної цивілізації. Гіпотетичні інопланетяни, які живуть в сусідніх планетних системах, теоретично можуть знайти наші сліди, однак зробити це буде непросто.

"Для того щоб прийняти такі сигнали, потрібні приймачі абсолютно астрономічних масштабів, яких людство зараз не має в своєму розпорядженні. Загальна потужність радіовипромінювання з Землі можна порівняти з випромінюванням Сонця, це означає, що у вихідних від нашої Сонячної системи радіохвилях можна виявити підозрілий радіошум. Але ніякі інструменти земного класу розкласти радіошум на потік осмисленої інформації не змогли б", - говорить Панов.

При цьому дослідник не вважає, що людство приречене на самотність. За його словами, російські вчені будуть використовувати космічну обсерваторію "Спектр-М" для пошуку споруд позаземних цивілізацій.

"Такі конструкції повинні потужно світити в інфрачервоному діапазоні", - відзначає він.

В цілому, на думку представника SETI, виявлення гіпотетичних позаземних цивілізацій можливо лише в разі їх великої кількості. За словами вченого, якщо допустити існування 100 тисяч інших цивілізацій в Чумацькому Шляху, то ймовірність виявлення будь-кого з них велика. Є шанси в тому випадку, якщо число цивілізацій в районі тисячі. Варіант, при якому кількість цивілізацій становить близько десяти, майже виключає ймовірність їх виявлення.

Сам Панов переконаний в існуванні позаземних цивілізацій, причому їх кількість, на його думку, може бути така велика, що деякі з цих цивілізацій, можливо, практично копії земної.

Як раніше повідомляв "Апостроф", американський фізик Джеймс Бенфорд заявив, що позаземні цивілізації могли розташувати свої апарати на ко-орбітальних астероїдах.