RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Археологи знайшли стіну з черепів і кісток в середньовічному соборі: фото

У бельгійському соборі археологи виявили стіну з людських кісток і черепів, яким вже близько 500 років.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на ресурс "Вокруг света".

Таку страшну знахідку зробили в Соборі Святого Бавона в місті Гент. Там ціла стіна була зроблена з людських кісток: переважно черепів, стегнових кісток і кісток гомілок.

Дослідники припустили, що кістки взяли з кладовища за межами церкви з метою звільнити місце для нових могил. У середньовічні часи європейці вірили в повне фізичне воскресіння людини, тому кістки не можна було просто викинути. Іноді біля стін міських кладовищ будували спеціальні кам'яні склепи для їх збереження. У цьому ж випадку останкам скелетів знайшли нове призначення.

Будівництво собору завершилося у другій половині 16 століття, але археологи вважають, що кісткам було вже близько 200 років, коли їх використовували в якості будівельних матеріалів.

Відзначають, що знахідка в місті Гент не сама жахлива. У маленькій церкві Святого Леонарда в Кенті (Британія) знайшли колекцію людських кісток і черепів. Вона стала однією з найбільших і найкраще збережених в Британії. Точно оцінити кількість кісток в колекції неможливо. Швидше за все це число наближається до двох тисяч.

Ряд черепів має ознаки каліцтв і захворювань. Вважається, що більшість людей, чиї останки знайшли в церкві, померли природною смертю. Кістки належали місцевим жителям, - переважно жінкам, - померлим в період з 13 по 15 століття.

Як повідомляв "Апостроф", в Африці знайшли людські останки, які свідчать про існування так званої четвертої гілки людства.