RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Четверта "гілка" людства: вчені зробили неймовірне відкриття в Африці

У Африці віднайшли людські рештки, які свідчать про існування так званої четвертої гілки людства.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на "Популярну механіку".

Палеогенетик з Гарвардського університету США Девід Рейч вивчив рештки 18 стародавніх жителів Африки, недавно знайдених у печері Шум Лаку на заході Камеруну. Їх кістки, чий вік складав 8 тисяч і 3 тисячі років, були знайдені в шарах, пов’язаних з кінцем кам’яного і бронзового століття.

Ученому вдалося встановити, що залишки ДНК, придатні для відновлення фрагментів повного генома, були присутні в достатній кількості у кістках відразу чотирьох стародавніх камерунців. Усі вони, як відзначають генетики, були дітьми, чий вік складав від 4 до 15 років. Один зі скелетів належав чотирирічній дівчинці, а решта три – хлопчикам.

Дослідження встановили, що жителі печери Шум Лаку були прямими предками або навіть близькими родичами сучасних представників народу банту. Вони були ближче до мисливців-збирачів, які живуть сьогодні в Центральній і Східній Африці, ніж до народів, що населяють Камерун. Це свідчить про те, що людство дуже швидко розділилося відразу на чотири великих гілки після появи перших Homo sapiens.

Як інформував "Апостроф" раніше, вчені відтворили голос давньоєгипетського жерця на ім'я Несьямун, який жив за часів правління фараона Рамзеса XI між 1099 і 1069 роками до н.е. і був муміфікований після смерті.